A-
A+

Polen: Död man hittad vid gränsen mot Belarus

Polska poliser kontrollerar bilar vid gränsen mot Belarus.
Polska poliser kontrollerar bilar vid gränsen mot Belarus.
Polen/BelarusTT

Ytterligare ett dödsfall har inträffat vid gränsen mellan Belarus och Polen, där tusentals flyktingar och migranter befinner sig i hopp om att ta sig in i EU.

Annons

Annons

Personen som hittats är en ung man från Syrien. "Dödsorsaken kunde inte omedelbart fastställas på plats", skriver polska polisen på Twitter.

Den senaste tiden har ett stort antal människor från olika länder i Mellanöstern flugit till Minsk, och senare dykt upp vid gränsen mot Polen, där de försöker ta sig över den hårt bevakade gränsen. Vissa har lyckats ta sig in i Polen, medan andra befinner sig på den belarusiska sidan.

Barn sover utomhus

Barn och vuxna har sovit utomhus i dagar och en kvinna rapporteras ha frusit ihjäl. Sammanlagt har minst elva personer dött, enligt hjälporganisationer.

Under natten mot lördag försökte enligt polisen ett hundratal personer korsa gränsen i samma område där den syriske mannen hittades. Då de upptäcktes av polska poliser och soldater ska de ha flytt in i skogen.

Polska gränsbevakare anklagar belarusiska styrkor för att ha saboterat taggtråd som lagts ut på gränsen, samt för att ha bländat den polska sidan med laser och stroboskopljus. Belarusierna beskylls också för att ha gett migranterna tårgas, som senare ska ha använts mot polska soldater, skriver nyhetsbyrån AFP.

Annons

Annons

Putin: Inte inblandad

EU och många oberoende bedömare beskriver krisen som helt och hållet regisserad av den belarusiske ledaren Aleksandr Lukasjenko, som har ett horn i sidan till EU efter att ha belagts med sanktioner på grund av det iscensatta presidentvalet i fjol och det brutala våld mot demonstranter som följde.

Tidigare i veckan ringde Tysklands förbundskansler Angela Merkel Rysslands president Vladimir Putin, som antas ha ett finger med i spelet, för att uppmana honom att gripa in. Putin själv nekar till inblandning.

Vi har inget med saken att göra, säger han till statliga tv-kanalen Vjesti och gör gällande att det är länder i väst som har orsakat de grundläggande problemen som gör att människor flyr.

Vill ha ryska robotar

När Lukasjenko brutalt slog ned oppositionella protester mot hans valseger gjorde han det med ryskt stöd. När kontakterna med väst har frusit har kopplingarna till Ryssland växt allt starkare.

I ett nästa steg säger den belarusiske diktatorn att han skulle vilja ha ryska robotsystem med kärnvapenkapacitet.

Iskander-systemen han talar om har en räckvidd på upp till 50 mil.

Jag behöver flera enheter i väst och i söder, låt dem stå där, säger han enligt Reuters till en rysk tidskrift som bevakar militära frågor.

Svetlana Tichanovskaja, belarusisk oppositionsledare i exil, tycker inte att någon ska försöka tala Lukasjenko till rätta.

"Det kan inte föras någon dialog med diktatorn som försöker utpressa demokratiska länder", skriver hon på Twitter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.