A-
A+

Polen går EU till mötes om domarnämnd – eller?

Stämningen har länge varit hätsk både inom Polen och gentemot EU kring styrets auktoritära tendenser. Bild från en demonstration i förra veckan mot hårda nya medielagar i landet.
Stämningen har länge varit hätsk både inom Polen och gentemot EU kring styrets auktoritära tendenser. Bild från en demonstration i förra veckan mot hårda nya medielagar i landet.
PolenTT-AFP-Reuters

Inga nya fall kommer hänskjutas till den kontroversiella "disciplinära nämnden" inom Högsta domstolen, meddelar Polens regering. Därmed tycks landet tillmötesgå ett krav från EU, men sjösätter samtidigt en ny utmaning i EU-domstolen.

Annons

Annons

EU-domstolen slog i juli fast att nämnden är oförenlig med EU-lagstiftningen. Polen meddelade på tisdagen att nämnden inte kommer att behandla några nya fall, men överklagade samtidigt EU-domstolens utslag, med motiveringen att domen kränker landets grundlag.

Det polska beskedet följer på att Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), tidigare i augusti förklarade att nämnden skulle "avvecklas" i sin nuvarande form.

Därmed kommer ämnet för tvisten med EU att försvinna, sade Kaczynski.

Den så kallade disciplinära nämnd som inrättats i landets högsta domstol har bland annat befogenhet att upphäva domarnas åtalsimmunitet samt sänka deras löner. Enligt kritikerna är nämnden ett politiserat organ vars syfte är att omintetgöra juridiska hinder för regeringens maktutövning.

När nämnden inrättades svarade EU-kommissionen med att stämma Polen, och fick alltså rätt i EU-domstolen. För kommissionen handlar frågan både om förhållandet mellan nationell rätt och EU-rätt, samt huruvida Polen lever upp till unionens rättsstatsprinciper.

Kommissionen hotade Polen med böter om landet inte implementerade EU-domstolens beslut senast den 16 augusti.

EU-kommissionen uppger nu att den har tagit emot Polens svar och kommer att analysera det.

Vi tittar närmare på svaret innan vi beslutar om möjliga ytterligare steg, säger talespersonen Christian Wigand.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!