A-
A+

Polen och Baltikum stoppar ryssar vid gränsen

Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu. Arkivbild.
Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu. Arkivbild.
UkrainaTT

Polen samt de tre baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen kommer tillfälligt att stoppa ryska medborgare med EU-visum vid sina gränser.

Annons

Annons

I ett gemensamt uttalande säger sig ländernas statsministrar vara oroade över det "tydliga och ökande inflödet av ryska medborgare in i EU".

Ledarna hänvisar till oro för nationell säkerhet samt säkerheten i Schengen-området i stort.

Vi uppmanar alla ryska medborgare att hålla sig borta. Ni är inte välkomna hit, sade Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu på en gemensam presskonferens, enligt Yle.

Stoppet kommer att gälla ryssar som reser som turister, i affärer eller för att delta i idrotts- eller kulturevenemang. Undantag kommer att göras av humanitära skäl, för dissidenter, familjemedlemmar samt för permanentboende i EU-länder, rapporterar AFP.

Det innebär att länderna går steget längre än EU som nyligen beslutat att kraftigt försvåra för ryska medborgare att få visum till EU.

"Vi välkomnar beslutet att upphäva EU:s visumavtal med Ryssland. Det behövs dock fler åtgärder för att både drastiskt dra ner på antalet utfärdade visum samt minska flödet av ryska medborgare in i EU och Schengenområdet", skriver de.

De nationella gränsåtgärderna kommer att börja gälla från den 19 september, tillägger de.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.