Polis gripen för övervåld vid protester i Chile

En chilensk polis kastar en tårgasbehållare mot demonstranter under protester i Chiles huvudstad Santiago den 18 december i fjol. Arkivbild.
En chilensk polis kastar en tårgasbehållare mot demonstranter under protester i Chiles huvudstad Santiago den 18 december i fjol. Arkivbild.
ChileTT

Över 400 människor drabbades av ögonskador under de massiva protesterna mot ekonomisk ojämlikhet i Chile i fjol. Nu har en polisman gripits misstänkt i ett av de grövre fallen, där en kvinna blev helt blind efter att ha träffats av en tårgasbehållare.

Annons

Annons

Fabiola Campillai stod och väntade på bussen på väg till jobbet i huvudstaden Santiago den 26 november 2019 när hon träffades i ansiktet av tårgasbehållaren. Hon var en av två personer som blev helt blinda efter att ha träffats av projektiler avfyrade av poliser under de regeringskritiska protester som bröt ut i oktober samma år.

Demonstrationerna, där krav på sociala reformer stod i centrum, ebbade ut först i mars i år då coronakrisen slog till.

Sent i torsdags greps en polis från specialstyrkorna som huvudmisstänkt för att ha orsakat Campillais allvarliga skador. Gripandet följer på ett frihetsberövande tidigare i augusti av en annan polis misstänkt för att ha orsakat en 22-årig mans blindhet.

Hoppas på mer

Chiles människorättsinstitut (INDH) välkomnar gripandena, men kritiserar senfärdigheten.

Det kunde ha skett mycket snabbare, Chiles polis kan göra mer, säger INDH:s ordförande Sergio Micco till nyhetsbyrån Reuters.

Fabiola Campillai säger att hon nu återfått visst förtroende för rättsväsendet och att hon hoppas att rättvisa ska kunna skipas även för andra offer.

Det är inte bara han som sköt på mig som är skyldig, där fanns en hel piket och det fanns någon som hade befälet, säger den 37-åriga trebarnsmamman till nyhetsbyrån Efe.

Annons

Annons

Kritiserats av FN

Över 30 människor dog, 3 000 skadades och 30 000 greps under protesterna. Av 8 575 brottsanmälningar gäller 413 personer som drabbats av ögonskador och 3 342 skador orsakade av skjutvapen, enligt Reuters. Hittills har rättsprocesser inletts mot 62 poliser för misstänkta brott under de stundtals våldsamma protesterna.

Ordningsmaktens hantering av demonstrationerna har kritiserats av bland andra FN och Amnesty International.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons