Polis som sköt obeväpnad svart man sparkas

En minnesstund för Andre Maurice Hill hölls på annandagen i Columbus.
En minnesstund för Andre Maurice Hill hölls på annandagen i Columbus.
USATT-AFP-Reuters

En polis i Columbus i Ohio, USA, får sparken för att ha skjutit ihjäl en obeväpnad svart man på en garageuppfart med flera skott.

Annons

Annons

Annons

Annons

47-årige Andre Maurice Hills död väckte på nytt ilskan i ett land som skakats av protester mot polisvåld och rasism i år.

Polismannen stängdes av efter skjutningen och Columbus polischef beskrev tidigare händelsen som "meningslöst våld som hade kunnat förebyggas".

Det började med ett enkelt larm från grannskapet före gryningen den 22 december om att någon startade sin bil gång på gång under lång tid, förklarade Columbuspolisen i ett uttalande.

Patrullen som kom dit aktiverade sina kroppskameror först efter att ha skjutit, men på den minutlånga ljudlösa upptakten som alltid finns med på videon före kamerans aktivering ser man den 47-årige Hill gå emot polispatrullen med sin mobil i vänster hand. Högerhanden syns inte, men enligt rapporten var han obeväpnad.

Insatspoliserna väntade flera minuter med att närma sig Hill där han låg på marken, och han dog senare på sjukhus.

Förutom att kritiseras för övervåldet får polisen kritik för att inte omedelbart ha gett Hill första hjälpen, och för att inte kroppskameran aktiverades tidigare.

Enligt lokalpressen har det tidigare kommit klagomål mot samme polisman för övervåld.

En separat rättslig förundersökning mot polismannen pågår separat.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons