Polisario: Marocko startar krig i Västsahara

Marockos utrikesminister Nasser Bourita. Arkivbild.
Marockos utrikesminister Nasser Bourita. Arkivbild.
VästsaharaTT-AFP

Enligt självständighetsrörelsen Polisario är det flera årtionden långa avtalet om eldupphör nu överspelat och krig råder återigen i Västsahara. Detta sedan Marocko – som säger sig vilja bryta en blockad – inlett en militär insats i området.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se
FN-chefen António Guterres. Arkivbild.
FN-chefen António Guterres. Arkivbild.
Krig har utbrutit, den marockanska sidan har tillintetgjort eldupphöravtalet, säger Mohamed Salem Ould Salek, som fungerar som utrikesminister i den av Polisario utropade Sahariska arabiska demokratiska republiken (SADR).

Den marockanska regeringen i huvudstaden Rabat säger i sin tur att trupper satts in för att "sätta stopp för blockaden" av lastbilar som ska trafikera sträckan mellan Mauretanien och områden i Västsahara som kontrolleras av Marocko.

Regeringen säger sig vilja "återupprätta fri rörlighet för civila och kommersiell trafik".

"Ingripa snarast"

Polisarios generalsekreterare Brahim Ghali har skrivit till FN-chefen António Guterres och bett om att säkerhetsrådet ska "ingripa snarast för att få slut på denna aggression mot vårt folk och vårt territorium".

"Detta kommer också att innebära slutet på eldupphöret och början på ett nytt krig över hela regionen", säger Brahim Ghali enligt ett uttalande.

Guterres uttrycker å sin sida "djup oro" över utvecklingen och dess potentiella konsekvenser, säger FN-chefens talesperson.

Marocko tog kontroll över Västsahara på 1970-talet, då kolonialmakten Spanien lämnade det som hade kallats Spanska Sahara.

Självständighetsrörelsen Polisario inledde ett gerillakrig som varade till 1991, då FN mäklat fred och sände dit fredsbevarande styrkor.

Annons

Annons

"Legitimt självförsvar"

I dag är Västsahara i praktiken delat i två delar med en FN-kontrollerad buffertzon mellan dem. Marocko kontrollerar ungefär åtta tiondelar av ytan, däribland sådana med viktiga naturresurser.

Det har sedan länge varit dödläge i försöken att få slut på konflikten, och nu säger alltså Polisario att eldupphöravtalet från 1991 är överspelat.

Enligt Mohamed Salem Ould Salek är de egna styrkorna "indragna i legitimt självförsvar" och svarar upp militärt på de marockanska truppernas åtgärder.

Rabat uppger i sin tur att Polisariostyrkor i buffertzonen provocerat fram den marockanska militära insatsen genom "bandithandlingar, blockad av trafik och ständiga trakasserier" av militära observatörer från FN-styrkan Minurso.

Grannländer reagerar

Marockos utrikesminister Nasser Bourita insisterar att Rabats åtgärder är måttfulla, proportionerliga och inte har påverkat några civila.

Det här är ingen offensiv aktion, säger han.

Algeriet – som stödjer Polisarios självständighetssträvan – manar till ansvarsfullhet men fördömer också de "allvarliga överträdelser" som förekommit mot avtalet om eldupphör och kräver ett "omedelbart upphörande" av de militära insatserna.

Mauretanien ber både Marocko och Polisario att upprätthålla eldupphöravtalet, och landets utrikesdepartement uppmanar "alla parter att visa återhållsamhet".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons