A-
A+

Polisbilar i brand vid stökig Bristolprotest

En polisbil exploderar efter att den satts i brand utanför polisstationen Bridewell i Bristol, England.
En polisbil exploderar efter att den satts i brand utanför polisstationen Bridewell i Bristol, England.
StorbritannienTT

Demonstranter har attackerat polis och stuckit två polisfordon i brand i Bristol i England. Minst två poliser har förts till sjukhus.

Annons

Annons

Demonstranter samlades i staden i sydvästra England på söndagen för att protestera mot att polisen föreslås få ökade befogenheter att stoppa just demonstrationer.

Demonstranterna bar plakat med slagord som "Dagen då demokrati blev diktatur" och "Vi kan inte tystas så lätt" och "Kill the bill".

Hundratals människor samlades vid College Green och tågade sedan till en polisstation på Nelson Street där demonstranterna till en början satte sig ned i lugn och ro.

Efter ett tag lämnade de flesta platsen och drog vidare, enligt BBC:s utsända. Men en mindre grupp blev kvar, och situationen urartade.

"Det som började som en fredlig protest har förvandlats av en liten minoritet till en våldsam oordning", säger polisområdeschefen Will White vid Avon- och Somersetpolisen i ett uttalande, och fortsätter:

”Dessa scener är skamliga och de kommer att fördömas brett av människor över hela staden. Det kan aldrig finnas någon ursäkt för våldsamma oroligheter".

Hundar och hästar

Enligt The Guardian attackerades polisstationen och fick rutor krossade, flera poliser skadades och två polisfordon brändes, och fyrverkeripjäser sköts mot polisen. Polisen svarade in kravallutrustad personal, hundar och hästar.

Två poliser skadades i oroligheterna, och har förts till sjukhus. Den ena med en bruten arm och den andra med revbensfraktur.

Inrikesminister Priti Patel – en av dem som demonstranterna är arga på – stämmer in i kritiken, och kallar på Twitter scenerna som utspelade sig i Bristol för oacceptabla.

Annons

Annons

Uppmärksammat mord

Regeringens lagförslag om polisens befogenheter antogs nyligen av parlamentet och det ger polisen utökade möjligheter att bland annat införa tids- och ljudbegränsningar för gatuprotester.

Parlamentets godkännande av förslaget sammanföll delvis i tid med det mycket uppmärksammade mordet på en 33-årig kvinna i södra London i början av mars.

En 48-årig polis greps senare misstänkt för kidnappning och mord.

Fallet väckte stor chock och ilska mot polisen. Ett vad många anser ha varit ett alltför bryskt ingripande mot en folksamling som – i strid mot gällande covidrestriktioner – samlats till en minnesstund för kvinnan, spädde också på vreden mot polismakten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!