Polischef dömd till livstids fängelse för mord

Den tidigare polischefen Jari Aarnio döms igen. Arkivbild.
Den tidigare polischefen Jari Aarnio döms igen. Arkivbild.
FinlandTT

Från årets polis till livstidsdömd fånge. Den tidigare polischefen Jari Aarnio döms för att inte ha förhindrat ett mord – i en rättegång som beskrivs som historisk i Finland.

Annons

Annons

Annons

Annons

Jari Aarnio är en av Finlands mest kända poliser, 1987 utsågs han till årets polis och 1995 fick han polisens förtjänstkors. De senaste åren har dock rubrikerna handlat om de kriminella handlingar som han har gjort sig skyldig till.

Under sin tid som narkotikapolischef i Helsingfors hjälpte Aarnio till att smuggla in hundratals kilo hasch till Finland. Han är redan frihetsberövad, dömd mot sitt nekande till sammanlagt 13 års fängelse för bland annat grovt narkotikabrott och grovt bedrägeri.

Kopplingar till Arlandarånet

Tidigare i år väcktes ett nytt åtal mot den tidigare polischefen. Då gällde det hans kopplingar till mordet på den svenskturkiske Volkan Ünsal, som dödades i en lägenhet i Helsingfors i oktober 2003.

Motivet för mordet tros bland annat ha varit bråk om bytet från det spektakulära Arlandarånet 2002, då gärningsmännen kom undan med 44 miljoner kronor. Ingen har dömts för rånet, men Ünsal stal en del av bytet – och gick till polisen som vittne.

Fyra män dömdes för mordet redan 2005. Men enligt tingsrätten i Helsingfors hade Aarnio detaljerade uppgifter om hotet mot Ünsal, men gjorde inget för att varna honom eller för att underrätta resten av poliskåren.

Därmed anses Aarnios agerande ha haft direkt koppling till att mordet ägde rum och han döms till livstids fängelse enligt paragrafen om oäkta underlåtenhetsbrott. Att rätten dömer en polis för mord på grund av att denne inte har stoppat det beskrivs som exceptionellt i finländska medier.

Aarnio har under rättegången förnekat att han fått information om planerna på att mörda Ünsal.

Annons

Annons

Gängledare frias

Däremot friar tingsrätten den tidigare gängledaren Keijo Vilhunen, som har stått åtalad för att ha varit med och planerat mordet. Rätten har inte funnit några bevis för det.

Vilhunen var misstänkt redan under den ursprungliga rättegången, men då väcktes inget åtal mot honom. Sedan dess har det framkommit att Vilhunen var en av Aarnios kontakter i den undre världen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons