Polischefer avgår efter proteststorm i USA

En minnesplats för Daniel Prude i Rochester, USA, den 2 september.
En minnesplats för Daniel Prude i Rochester, USA, den 2 september.
USATT

Efter en vecka av demonstrationer avgår nu de två högst uppsatta polischeferna i Rochester i den amerikanska delstaten New York, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Poliserna anklagas för att ha mörkat omständigheterna kring svarta Daniel Prudes död.

Annons

Annons

Staden är den senaste i en lång rad amerikanska städer att skakas av protester mot polisvåld. Bakom demonstrationerna i Rochester ligger ännu ett fall av ett brutalt polisingripande som ledde till en svart mans död – 41-årige Daniel Prude som avled efter att ha gripits av polis i mars i år.

De sju poliser som var närvarande vid gripandet togs ur tjänst i förra veckan. Nu avgår stadens polischef samt vice polischef efter anklagelser om att ha negligerat utredningen av händelsen och ha försökt att mörka vad som faktiskt ledde fram till Prudes död.

"Inte se på"

Polischefen La'Ron Singletary menar dock att anklagelserna inte är byggda på fakta och att händelsen politiserats.

Som en hederns man kommer jag inte att se på medan yttre krafter försöker förstöra mitt rykte, säger Singletary i ett uttalande, enligt AFP.

Daniel Prude började bete sig förvirrat och psykotiskt under ett besök hos sin bror, som då ringde polisen för hjälp. Videoinspelningar från gripandet visar hur fembarnspappan ligger naken och obeväpnad på en regnvåt gata, försedd med huva och handfängsel.

Annons

Annons

Kvävning

Enligt obduktionsrapporten var dödsorsaken "komplikationer till följd av kvävning i samband med ett fysiskt ingripande". Rapporten slog även fast att Prude hade en mindre mängd av drogen PCP i blodet.

Jag ringde ett samtal för att min bror skulle få hjälp, inte för att han skulle bli lynchad, har brodern Joe Prude tidigare sagt till Reuters om larmsamtalet.

Stadens guvernör uppger att även ytterligare högt uppsatta poliser komma att avgå, skriver BBC.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons