A-
A+

Polisen i dödligt krig mot gängen i Caracas

Medlemmar av en specialstyrka från polisen går in i stadsdelen Cota 905 i Caracas, Venezuela, under fredagen.
Medlemmar av en specialstyrka från polisen går in i stadsdelen Cota 905 i Caracas, Venezuela, under fredagen.
VenezuelaTT-AFP

Strider mellan kriminella gäng och polis uppges ha krävt tiotals liv i fattiga områden i Venezuelas huvudstad Caracas. Boende liknar situationen vid ett krigstillstånd.

Annons

Annons

Omkring 2 500 poliser och militärer deltar i operationen som pågår i fyra av Caracas stadsdelar. Myndigheterna har utlovat belöningar på uppemot 500 000 dollar – motsvarande cirka 4,3 miljoner svenska kronor – för tips som leder till gängledarnas gripande.

I stadsdelen Cota 905 som kontrolleras av ett kriminellt nätverk var marken under fredagen täckt med tomhylsor, bevis på att tusentals skott avfyrats, enligt bilder på sociala medier.

Enligt inrikesminister Carmen Meléndez har 22 misstänkta gängmedlemmar och fyra poliser mist livet i striderna. Meléndez uppger också att ett ospecificerat antal oskyldiga förbipasserande har dödats.

Det var som ett krig. Vi gömde oss och väntade på att kunna passera, säger Jesus Rey, en 40-årig mekaniker.

Granater och drönare

Enligt polisen har man nu kontroll över stadsdelen men en del krypskyttar från gängen kan finnas kvar.

Inrikesdepartementet uppger att gängen använde höghastighetsgevär, granater, spårljusammunition och drönare – för att kunna lokalisera polisens positioner från ovan – i striderna. Utöver en stor mängd handeldvapen och ammunition har automatvapen och granatkastare beslagtagits.

Vi konfiskerade en militär arsenal för krig, säger Meléndez.

Annons

Annons

Anklagar oppositionen

Regeringen beskyller oppositionen för att ligga bakom våldet, i syfte att försvaga president Nicolás Maduro. "Fosterlandets fiender har för avsikt att så fruktan genom att finansiera kriminella gäng", skriver Maduro på Twitter.

I juni dödades tre personer i sammandrabbningar mellan gängmedlemmar och polis, bland dem en sjuksköterska som träffades av en förlupen kula.

Venezuela är ett av världens mest våldsdrabbade länder, med 12 000 döda genom våld år 2020, enligt nationell statistik.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!