A-
A+

Polisen pressad efter Londonmord

Londonpolisen pressas efter att en 33-årig kvinna mördats brutalt av en polis. Arkivbild av protestyttringar vid en minnesstund för kvinnan.
Londonpolisen pressas efter att en 33-årig kvinna mördats brutalt av en polis. Arkivbild av protestyttringar vid en minnesstund för kvinnan.
StorbritannienTT-AFP-Reuters

Det höjs många frågetecken kring brittisk polis efter att en man i deras led dömts till livstids fängelse för att ha mördat en kvinna i London.

Regeringen ger myndigheten sitt stöd.

Annons

Annons

33-åriga Sarah Everard blev stoppad på gatan av den 48-årige polisen Wayne Couzens, som under förevändningen att hon brutit mot smittskyddsregler handfängslade och körde iväg henne till en avskild plats. Där våldtog och mördade han henne.

Vid rättegången framkom flera tidigare händelser som hade kunnat oroa Couzens överordnade.

Mordet väcker "fullt legitima frågor", konstaterar Metropolitanpolisen i ett ovanligt uttalande där kritiken bemöts. Myndigheten slår fast att dess poliser ska göra allt de kan för att återupprätta förtroendet.

Premiärminister Boris Johnson säger sig ha fullt förtroende för deras högsta chef Cressida Dick.

Jag hoppas verkligen att detta inte har rubbat allmänhetens förtroende för de hundratusentals poliser runt om i landet som så gott som alla gör ett fantastiskt jobb, säger Johnson, som ska låta en arbetsgrupp utreda hur brott mot kvinnor kan lagföras mer effektivt.

I samband med domen har det sagts flera saker från polishåll som kommit att förvärra kritiken. En polischef rådde i radio kvinnor att vara mer "gatusmarta".

Sarah Everard såg till att hon var helt säker och gjorde exakt vad alla kvinnor skulle göra, och ändå hände detta henne. Det åligger Metropolitanpolisen att göra bättre ifrån sig, säger Jess Phillips från oppositionspartiet Labour.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.