Polisen: Släktnätverken växer sig starkare

Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning. Arkivbild.
Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning. Arkivbild.
BrottTT

Släktbaserade kriminella nätverk, så kallade klaner, är inget nytt i Sverige – men det är en form av organiserad brottslighet som växer sig allt starkare, enligt Linda H Staaf på Noa.

Annons

Annons

Problematiken med släktbaserade kriminella nätverk är "systemhotande" och enligt Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning, något som vuxit sig starkare med åren. Bredvid klassiska kriminella organisationer som mc-gäng, och löst sammansatta nätverk ofta hemmahörande i socialt utsatta områden, utgör de familjebaserade nätverken, som Staaf kallar dem, den tredje kärnan av den organiserade brottsligheten i Sverige.

Man kan skilja dem från de socialt utsatta områdena som ofta går ihop, och de här olika typerna av nätverk samarbetar ofta, men när det gäller släktbaserade nätverk handlar det egentligen inte om socioekonomiska frågor, utan det är mer en kulturell faktor. Det är inget som vi kan utbilda bort, säger Linda H Staaf.

Pengar och makt

TT: Vad menar du med kulturellt?

Det här är egentligen en ganska klassisk organiserad brottslighet vi pratar om. Där man bygger upp ett släktbaserat kriminellt nätverk för att tjäna pengar. Ekonomisk vinning men även makt anses viktigt, precis som i all annan typ av organiserad brottslighet. Det är alltså inte enbart kopplat till utsatta områden.

De släktbaserade kriminella nätverken särskiljer sig även, enligt Linda H Staaf, med att det ofta byggs upp parallella samhällssystem och rättssystem – och att personer med koppling till nätverken kan hamna på maktpositioner i samhället.

Annons

Annons

Infiltration

Det här är väldigt viktigt att vi får upp ögonen för. Att man får upp ögonen för möjliggörare i etablerade lagliga verksamheter, i kommunal förvaltning, i andra myndigheter, i näringslivet, där vi måste vara medvetna om den här typen av infiltration som faktiskt uppstår.

Biträdande rikspolischef Mats Löfvings sade i Ekots lördagsintervju att det finns minst 40 släktbaserade kriminella nätverk i Sverige. Linda H Staaf vill inte gå inte på detaljer, men säger att fenomenet även sträcker sig utanför storstadsregionerna.

Vi från underrättelsetjänsten vid polisen kartlägger det här, och det finns flera exempel. Ett 40-tal innebär väl att det är ganska väl utspritt över hela Sverige.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons