A-
A+

Polisen som utredde mordet på Kim Wall åtalas

Jens Møller Jensen har arbetat med att utreda mord i 37 år. Arkivbild.
Jens Møller Jensen har arbetat med att utreda mord i 37 år. Arkivbild.
BrottTT-Ritzau

På torsdagen inleddes rättegången mot den danske utredaren Jens Møller Jensen, som står åtalad för sekretessbrott.

Själv anser han sig vara oskyldig, men åklagaren håller inte med.

Annons

Annons

Mitt i Köpenhamns tingsrätt sitter den före detta utredningschefen, som blev världskänd när han ledde Köpenhamnspolisens utredning av mordet på den svenska journalisten Kim Wall, och försvarar sig mot åklagarens anklagelser.

Men varför sitter han på en plats avsedd för misstänkta brottslingar?

Hösten 2018 lämnade Møller plötsligt och oväntat det prestigefyllda jobbet som utredningsledare på avdelningen för farliga brott för ett annan position inom danska polisen.

Bröt tystnadsplikten

Orsaken var hans självbiografiska bok "Opklaret", som bland annat handlar om ubåtsmordet och som gavs ut i oktober 2018. Kort därefter anmäldes boken till polisens disciplinnämnd för brott mot tystnadsplikten.

Jag var väl medveten om att det inte vore lämpligt att behålla min position om jag publicerade boken, säger Møller och fortsätter.
Men jag förväntade mig inte att boken skulle orsaka rättsliga bryderier.

Några månader senare lämnade Møller polisen helt och hållet sedan en åklagare dragit slutsatsen att han brutit mot tystnadsplikten och missbrukat sin ställning.

Annons

Annons

Nekar till brott

Møller själv anser sig vara oskyldig och förnekar blankt att han ska ha utnyttjat sin ställning för att få tillgång till informationen. I stället framhåller han att informationen hämtats från medierna.

Åklagarmyndigheten håller i stort sett med detta. Men det spelar ingen roll i förhållande till om det finns en tystnadsplikt eller inte.

Ärendet är huvudsakligen principiellt, förklarar specialåklagaren Jette Malberg i början av domstolsförhandlingen – hon vill att Møller ska straffas med böter.

Kan information som är sekretessbelagd lagligt spridas vidare om den publicerats i pressen, frågar hon retoriskt.

Förhöret av Møller avslutas under torsdagen. Senare ska hans tidigare chef Poul Kjeldsen vittna. Det ska även bokens medförfattare, journalisten Stine Bolther, samt en åklagare från ett av de fall som omnämns i boken.

Domen faller den 16 september.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!