A-
A+

Polisen: Spionanklagad i Norge rysk medborgare

Åklagare Thomas Blom vid PST på en presskonferens på fredagen.
Åklagare Thomas Blom vid PST på en presskonferens på fredagen.
NorgeTT-NTB

Den påstått brasilianske gästforskaren i Tromsø är misstänkt för spioneri mot norska staten. Och nu säger den norska säkerhetspolisen PST att man identifierat honom som en rysk medborgare.

Annons

Annons

Enligt polisen är mannen, som uppger sig vara en brasiliansk gästforskare, egentligen en rysk medborgare som jobbat i Norge på uppdrag av ryska myndigheter.

Mannen har gått med på att häktas i fyra veckor, men nekar till brott.

Enligt misstankarna har mannen bedrivit underrättelseverksamhet som kan skada grundläggande nationella intressen. Om han döms för brottet riskerar han tre års fängelse.

Den norska säkerhetspolisen PST håller i utredningen. Tidigare har PST sagt att man önskar se mannen utvisad.

Den misstänkte beskrivs som nyfiken, flexibel och munter av sina kollegor.

Det är en karl som vi trodde att vi lärde känna sedan han kom i december i fjol. Vi har inte haft någon anledning att misstänka honom för någonting, sade Gunhild Hoogensen Gjørv, professor vid Norges arktiske universitet vid Universitetet i Tromsø där mannen arbetade, till NRK i onsdags.

Det är första gången någonsin som en misstänkt så kallat sovande agent har gripits i landet. I veckan uppgav mannens advokat till VG att den misstänkte är "i chock" och säger sig vara totalt oförstående till det som skett.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.