A-
A+

Polisen: Varken olycka eller brott bakom fall

Blommor och ljus vid Uppsala konserthus på onsdagen.
Blommor och ljus vid Uppsala konserthus på onsdagen.
OlyckorTT

Polisens bild av händelsen i Uppsala konserthus har klarnat. Det var varken ett brott eller en olycka när två män dog efter att en av männen fallit från hög höjd.

Annons

Annons

Händelsen i Uppsala konserthus utreds som vållande till annans död.
Händelsen i Uppsala konserthus utreds som vållande till annans död.
Polisen fortsätter att utreda händelsen i Uppsala konserthus under tisdagskvällen.
Polisen fortsätter att utreda händelsen i Uppsala konserthus under tisdagskvällen.
Bilden är att det inte är ett brott bakom mannens fall eller en olycka. Närmare än så väljer vi att inte kommentera, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg.

Det var strax före klockan 19 under tisdagskvällen som en man i 80-årsåldern föll från hög höjd i Uppsala konserthus och då träffade en man i 60-årsåldern som befann sig i foajén. Båda omkom.

Tidigare uppgifter om att även en kvinna skadades när mannen föll tillbakavisas av polisen.

När vi tittar igenom utredningen finns det ingen information eller anmälan om att fler ska ha skadats, utöver de två personer som har avlidit, säger Thalberg.

"Ett tiotal vittnen"

Ett stort antal personer befann sig på platsen och såg vad som hände.

Det är ett tiotal vittnen vi hört och det är goda vittnesiakttagelser. Vi har gjort en brottsplatsundersökning på platsen, och också pratat med anhöriga, dels underrättat men också om bakgrund och förhållanden. Det gör att vi tycker oss ha en bra bild av händelsen, säger Johan Thalberg.

TT: Hur mycket återstår?

Inga större utredningsåtgärder som det ser ut just nu. Polisen har fått in information som gör att man har en bra bild. Dyker det inte upp något nytt som förändrar läget så har det stora utredningsarbetet gjorts.

En anmälan om vållande till annans död och vållande till kroppsskada upprättades under tisdagskvällen, men polisen sa redan då att man inte hade någon anledning att tro att ett brott låg bakom mannens fall.

Händelsen utreds fortsatt endast som vållande till annans död.

Rubriceringen "vållande till annans död" har ju med att göra att mannen i 60-årsåldern avled av att han blev träffad av den andra mannen, säger polisens presstalesperson Tobias Ahlén-Svalbro.

Annons

Annons

"Personal agerade proffsigt"

Omkring 1 000 personer befann sig i konserthuset under tisdagskvällen för att se Abba-hyllningskonserten "Thank you for the music" med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Efter händelsen utrymdes byggnaden och en intern krisgrupp sammankallades av Uppsala Konsert och Kongress.

Enligt Henrik Lillsjö, vd och konstnärlig ledare för konserthuset, kommer man att fortsätta att hålla stängt under återstoden av arbetsveckan med anledning av gårdagens händelse.

Vi är chockade och medtagna i situationen och våra tankar går självklart också till de avlidna och deras anhöriga. Vår personal på plats har varit med om något man hoppas aldrig behöva uppleva. Och i denna fruktansvärda händelse har de agerat föredömligt och oerhört proffsigt, vilket jag verkligen vill lyfta, säger han.

Enligt Henrik Lillsjö följer man från konserthusets sida de riktlinjer som råder för verksamheten, och hänvisar frågor om fastigheten till fastighetsägaren.

Nu kommer vi att fokusera all vår kraft och lägga alla våra resurser på att stötta våra medarbetare och andra som har berörts av den här händelsen, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.