Poliser ifrågasätter Löfvings klanuttalande

Biträdande rikspolischef Mats Löfving. Arkivbild.
Biträdande rikspolischef Mats Löfving. Arkivbild.
BrottTT

Vid flera av polisens underrättelseenheter ifrågasätts biträdande rikspolischef Mats Löfvings uttalande om att det finns kriminella familjenätverk, klaner, i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Annons

Man gör det lätt för sig om att man säger att det är en klan. Det är fortfarande väldigt individbaserat och det är vissa delar av en släkt som är mer benägen att begå brott, säger Patrik Andersson, sektionschef vid underrättelseenheten i Region Syd, till radion.

Ekot har ringt till företrädare för underrättelseenheter från landets sju polisregioner angående Löfvings uttalande i Ekots lördagsintervju i helgen. Löfving sade då att det finns minst 40 kriminella klaner som ägnar sig åt organiserad brottslighet i Sverige. De uppges ha ett stort våldskapital och inte vara intresserade av att integreras i det svenska samhället.

Bilden som gavs var generaliserande, tycker Jens Ahlstrand, tillförordnad chef för underrättelseenheten i polisregion Väst, men han anser att det är viktigt att problematiken med släktbaserade kriminella nätverk uppmärksammas.

Bara för att man har sina rötter i en klanbaserad kultur så är man ju inte per automatik kriminell, å ena sidan. Å andra sidan så har vi ju klaner i Sverige som i stor utsträckning ägnar sig åt kriminalitet, men det betyder heller inte att alla medlemmar i den här familjen ägnar sig åt att aktivt vara kriminella, säger han till Ekot.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons