A-
A+

Polisförbundet: Ett stort misslyckande

Poliser motar bort motdemonstranter vid Sveaparken i Örebro. Arkivbild.
Poliser motar bort motdemonstranter vid Sveaparken i Örebro. Arkivbild.
BrottTT

Polisförbundet konstaterar att kravallerna i Örebro innebär ett stort misslyckande för Polismyndigheten och poliskåren.

Förste vice ordförande Tomas Stjernfeldt säger att polisen borde ha haft andra resurser till sitt förfogande inför manifestationen.

Annons

Annons

Så som det har förlöpt är det ett stort misslyckande för Polismyndigheten och poliskåren, med alla skador på poliser och att vi inte har kunnat trygga demonstrationsfriheten och yttrandefriheten på det sätt som vi skulle vilja, säger Tomas Stjernfeldt.
Så här kan det inte gå till. Vi måste lyckas bättre än så här.

Han säger att poliserna på plats har gjort "vad de kan under rådande omständigheter", och att det finns en frustration och en känsla av att inte ha räckt till.

Fundera på tillståndsgivningen

Utan att gå för långt och veta exakt i detalj, vi måste kunna ha bättre kontroll på den här typen av situationer. Och innebär det då, vilket jag kan misstänka, att vi måste ha ännu mer resurser till förfogande för att kunna dominera den här typen av situation, så måste vi ha det. Kanske behöver vi ha ytterligare underrättelseinformation och analysera ännu noggrannare i förväg vad de olika utfallen kan tänkas bli, säger Stjernfeldt.

Han säger vidare att polisen kommer att få fundera på frågan om tillståndsgivning vid framtida demonstrationer.

Vi bör nog vara väldigt noggranna när fattar beslut om att ge tillstånd, ur geografisk synvinkel, vilka tidpunkter och liknande och den hotbild och risker som finns. Där kanske vi måste vi bli ännu bättre, säger Stjernfeldt.

Annons

Annons

Möte med polisledningen

Polisförbundet kommer att träffa polisledningen i början av nästa vecka för att diskutera vad som gick fel, och att det är för tidigt att uttala sig om huruvida planeringen var bristfällig.

Så här i efterhand borde vi rimligtvis ha förväntat oss en annan utveckling och haft en annan resurs till förfogande. Är det då en planeringsfråga, det är inte omöjligt men jag vill vänta med att avlägga dom tills vi har tittat lite närmare på det. Men planeringen kan man definitivt titta närmare på tycker jag, säger Stjernfeldt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.