A-
A+

Polismördaren kan ha inspirerats av lärarmord

Avspärrningarna nära polisstationen i Rambouillet i utkanten av Paris har varit kvar i helgen.
Avspärrningarna nära polisstationen i Rambouillet i utkanten av Paris har varit kvar i helgen.
FrankrikeTT-Reuters

Den 36-årige man som mördade en polisanställd kvinna i utkanten av Paris i fredags tittade på videor med extremistiskt innehåll, enligt åklagaren.

Han tros också ha inspirerats ideologiskt av det uppmärksammade mordet på läraren Samuel Paty i fjol.

Annons

Annons

Annons

Annons

Precis före attacken tittade han på videor på sin telefon som glorifierade jihad och martyrskap, säger Frankrikes anti-terrorismåklagare Jean-François Ricard vid en presskonferens.

Enligt Ricard ropade knivmannen – som sköts till döds av polis – även "Allahu akbar" (Gud är större) i samband med dådet.

Det finns indikationer på att det uppmärksammade mordet på läraren Samuel Paty i en Parisförort i fjol kan ha inspirerat polismördaren, tillägger åklagaren.

Paty visade en kort tid innan han mördades satirbilder av profeten Muhammed under en lektion om yttrandefrihet, vilket anses ha varit motivet till dådet. President Emmanuel Macrons försvar av Patys rätt att visa satirbilderna har lett till ett hat mot Frankrike i vissa extremislamistiska miljöer.

Efter mordet på Paty anammade 36-åringen "en ideologi som legitimerar våld mot dem som skymfar profeten", säger Ricard.

Frankrike har senaste åren varit måltavla för en rad dödliga attacker utförda av islamistiska extremister och personer med koppling till terrorrörelser som IS och al-Qaida.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr