A-
A+

Politiker medger: Polen använder spionverktyg

Jaroslaw Kaczynski, ledaren för Polens nationalkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Arkivbild.
Jaroslaw Kaczynski, ledaren för Polens nationalkonservativa regeringsparti Lag och rättvisa (PIS). Arkivbild.
PolenTT-AP

Ledaren för Polens regeringsparti, Jaroslaw Kaczynski, erkänner att Polen köpt spionprogram från israeliska underrättelseföretaget NSO, som vid flera tillfällen använts för att övervaka politiker, journalister och aktivister världen över.

Annons

Annons

I slutet av december uppgavs tre personer knutna till den politiska oppositionen i Polen ha utsatts för intrång med hjälp av spionverktyget Pegasus, som skapats av det israeliska underrättelseföretaget NSO.

Pegasus blev världskänt under sommaren 2021, när en sammanslutning av granskande journalister avslöjade hur spionprogrammet använts för att övervaka oppositionspolitiker, journalister och offentliga personer världen.

Jaroslaw Kaczynski, ledare för det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS), bekräftar för polska veckotidningen Sieci att Polen köpt övervakningsprogram från NSO, men hävdar att det används för att bekämpa brott och korruption.

Det vore dåligt om polska verksamheter inte hade tillgång till denna typ av verktyg, säger han enligt intervjun som delvis publicerats på nyhetssajten Wpolityce.

Enligt avslöjandet från AP och kanadensiska forskningscentret Citizen Lab vid Torontos universitet i slutet av december användes Pegasus för att hacka telefoner knutna till regeringskritiker, och sprida stulna uppgifter om oppositionspolitiker till pressen mitt under valrörelsen under det polska parlamentsvalet 2019.

Krav på att inrätta en kommission för att utreda om uppgifterna påverkade valet har framförts, men Kaczynski säger att det inte finns något sådant behov.

Det finns ingenting här att hämta, bara oppositionens hysteri. Det finns inget Pegasusfall, ingen övervakning, påstår han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.