Elfvings Matblogg
Lyxigt midsommarextra: tre snapsar och en tårta
Ulf Elfving
Den tidigare förbundskanslern Gerhard Schröder har länge varit en belastning för tyska regeringar.
Hans fortsatta kontakter med Kreml och ryska energijättar trots angreppskriget i Ukraina blev till sist för mycket.
Tysklands förbundsdag fråntar honom hans privilegier.
Annons
Annons
"Koalitionens parlamentariska grupper vidtar åtgärder på grund av den tidigare förbundskanslern och lobbyisten Gerhards Schröders beteende – i ljuset av Rysslands invasion av Ukraina", konstaterade de styrande partierna i ett uttalande enligt AFP.
Beskedet innebär att Schröder förlorar förmåner som ett arbetsrum i det tyska parlamentet förbundsdagens lokaler i Berlin, samt anställd personal som bistår honom. Kostnaden är omkring fyra miljoner kronor om året.
"Kontoret kommer att stängas", konstateras kort.
Schröder verkar som lobbyist för ryska energibolag som Rosneft och Gazprom, bolag som står Kreml och president Vladimir Putin nära.
Markeringen mot Schröder, som var förbundskansler 1998–2005 , är en ovanlig och historisk tillrättavisning då före detta regeringschefer ses som en viktig länk i en demokratisk struktur.
Socialdemokraten Schröder lyckades dock reta upp inte bara motståndare, utan även partikamrater. Nuvarande förbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz, har försökt ducka för att undvika en sammandrabbning med Schröder.
Avgörandet om att vända Schröder ryggen kom efter en nylig intervju med den amerikanska tidningen The New York Times. Schröder sade då att han klargjort att han fortsätter verka för ryska intressen så länge inte Ryssland stoppar gasleveranserna till Tyskland.
Annons
Annons
Schröders kommentar har väckt enorm ilska, inte bara i Tyskland.
EU-parlamentariker kräver i en resolution att Schröder, och andra européer, lämnar uppdrag i ryska styrelser.
Han är för närvarande ordförande i i oljegiganten Rosnefts styrelse, och väntas bli invald till en övergripande styrelse till gasjätten Gazprom i juni.
Schröder skrev dessutom på avtalet om den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 i ett av de sista besluten som han tog som förbundskansler.
Annons
Annons
Be om att bli uppringd
Genom att klicka vidare så godkänner du att bli uppringd på det telefonnummer du anger.
Mejla oss
Genom att klicka vidare så godkänner du att vi hör av oss på den e-post du anger.