A-
A+

Polsk domstol ger besked i infekterad EU-fejd

En EU-vänlig demonstrant utanför författningsdomstolen i Warszawa i våras. Arkivbild.
En EU-vänlig demonstrant utanför författningsdomstolen i Warszawa i våras. Arkivbild.
Polen/EUTT-Reuters

Polens författningsdomstol väntas på tisdagen meddela sin dom i en infekterad rättsfejd med EU-kommissionen. Beskedet kan få långtgående konsekvenser för den bistra relationen mellan Warszawa och Bryssel.

Annons

Annons

Fallet kretsar kring huruvida den polska grundlagen eller EU-rätten har företräde i de fall där de två krockar. Att europeisk rätt går före nationella lagar är fundamentalt i EU, och många ser den polska regeringens agerande i frågan som ett hot inte bara mot det polska EU-medlemskapet – utan mot stabiliteten i hela unionen.

Regeringen i Warszawa driver linjen att EU-fördragen inte ger kommissionen rätt att lägga sig i hur medlemsstaternas domstolar arbetar eller dömer. Den långdragna konflikten handlar också om den generella utvecklingen i Polen, där domstolsväsendet förlorat mycket av sitt oberoende gentemot regeringen genom olika lagändringar som kringskär enskilda domarens integritet och öppnar för politisk styrning.

Tidigare i augusti gick Polen EU-kommissionen delvis till mötes, då regeringen meddelade att inga nya fall kommer att hänvisas till den omstridda disciplinnämnden i landets högsta domstol, med mandat att upphäva enskilda domares åtalsimmunitet och sänka deras löner. Samtidigt sjösattes en överklagan i EU-domstolen, då man ansåg att domen som låg till grund för beslutet kränkte den polska grundlagen.

Insatserna är nu höga, enligt en EU-tjänsteman som nyhetsbyrån Reuters har pratat med.

Om Polen vid någon punkt slutar implementera EU-domstolens domar faller hela EU-systemet samman.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!