A-
A+

Polska aktivisten: Abortlöftena inget värda

Den polska aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska.
Den polska aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska.
PolenTT

Valsegern för oppositionen i Polen är inte en lika självklar seger för aborträttsrörelsen. En av frontfigurerna är Justyna Wydrzynska, som själv har dömts enligt de hårda polska abortlagarna. Hon ser inte ljust på framtiden.

Justyna Wydrzynska är den första aborträttsaktivisten som åtalats och dömts för att ha hjälpt en kvinna med abortpiller.
Justyna Wydrzynska är den första aborträttsaktivisten som åtalats och dömts för att ha hjälpt en kvinna med abortpiller.
Justyna Wydrzyńska håller pressträff efter domen den 14 mars 2023. Arkivbild.
Justyna Wydrzyńska håller pressträff efter domen den 14 mars 2023. Arkivbild.
Vi visste redan under valrörelsen att det inte kommer att finnas någon möjlighet att legalisera aborter i det här landet, säger Wydrzynska under ett Sverigebesök.

Hon pekar på att en av de tre grupperingar i koalitionen som vann valet den 15 oktober, Tredje vägen, har drivit en egen linje i abortfrågan: Den ska avgöras i en folkomröstning.

Tredje vägen ställer sig alltså inte bakom premiärministerkandidaten Donald Tusk, som under valrörelsen lovat fri abort fram till graviditetens tolfte vecka.

Tredje vägens ledare säger i media att abort är en ideologisk fråga och att den inte kommer att vara förhandlingsbar inom koalitionen, säger Justyna Wydrzynska.
Så löftena som Tusk gav är inget värda, för han har inte tillräckligt stöd i parlamentet för att driva detta.

Skrämmande information

För hennes egen del började allt när hon som 43-åring upptäckte att hon var gravid för fjärde gången. Hon levde i en relation präglad av våld och kontroll och ville absolut inte sätta ett fjärde barn till världen.

Jag ville skiljas. En fjärde graviditet hade låst fast mig i det äktenskapet och mina barn hade inte fått leva i ett fredligt hem.

Lösningen blev abortpiller.

Jag läste om piller på nätet, men jag var rädd, för jag läste om kraftiga blödningar. Jag provade flera gånger med olika piller och misslyckades. Jag var så desperat.

Men aborten lyckades till slut – utan smärta och utan blödningar – och då kände hon att detta måste spridas till andra kvinnor.

Jag gjorde det anonymt. Jag startade en blogg och jag delade det i många forum där folk pratade om piller. Jag kom i kontakt med många kvinnor och vi öppnade ett forum online.

Detta var 2006 och hjälplinjen finns fortfarande kvar. Kemisten Justyna Wydrzynska hade blivit aborträttsaktivist, men det tog många år innan hon vågade lämna anonymiteten.

"Försöker få bort stigma"

2016 lanserade hon tillsammans med fyra andra kvinnor organisationen Abortion Dream Team och började resa runt i landet.

Vi försöker normalisera abortupplevelsen, det är en vanlig erfarenhet. Vi försöker få bort stigmat.

Polen har en av EU:s hårdaste lagstiftningar mot abort. Även om fostret har allvarliga och bestående skador råder förbud. Bara om det kan bevisas att graviditeten orsakats av incest eller våldtäkt, eller om det finns risk för kvinnans hälsa och liv, är abortingrepp tillåtna.

Men att i tid kunna bevisa att man utsatts för sexualbrott är mycket svårt. Och rädda läkare gör felbedömningar av hälsorisken för kvinnan. Följden blir att kvinnor dör.

Från 2020 har vi sex dödsfall som rapporterats i media, men vi tror att det kan finnas fler, säger Justyna Wydrzynska.

Hon kallar läkarna "våra fiender" och ser det som att de har mer fokus på att inte riskera läkarkarriären än att skydda sina patienter.

Målet måste vara att skydda kvinnors liv, inte att skydda fostret. Jag förstår inte varför detta händer.

Uppmärksammat rättsfall

Att ta abortpiller i hemmet är lagligt fram till och med vecka 22 i graviditeten, men det är förbjudet att hjälpa kvinnor att skaffa piller.

Justyna Wydrzynska säger att det bara är slumpen som gjorde att hon blev den första aborträttsaktivisten som dömdes för detta. Efter en internationellt uppmärksammad rättegång dömdes hon den 14 mars till åtta månaders samhällstjänst för att ha skickat ett abortpiller till en kvinna som sökt hjälp via hjälplinjen. Domen har överklagats.

Hon understryker att hon visserligen är den första aktivisten som döms, men att många andra redan har dömts för att ha hjälpt en kvinna de känner.

"Systematiska trakasserier"

Så fort polisen får tips om att en kvinna gjort abort kommer de och beslagtar mobiltelefoner och datorer för att kontrollera om någon annan har varit inblandad. De tittar också i sjukvårdsjournaler. Det är systematiska trakasserier.

Justyna Wydrzynska tror alltså inte på förändrad abortlagstiftning efter regeringsskiftet, men möjligen en mjukare attityd från samhällets sida.

Vårt arbete fortsätter varje dag, också lördagar, söndagar och under jul- och påskhelger. Det är när folk är lediga som de gör abort hemma. Vi kommer inte att sluta, oavsett vad som händer med lagen. Men kanske blir situationen enklare för oss, kanske kommer de inte att bry sig lika mycket om oss.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.