A-
A+

Positivare jobbprognos ändå för pessimistisk

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén sänker prognosen. Arkivbild.
Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén sänker prognosen. Arkivbild.
ArbetsmarknadTT

Inte lika illa som befarat. Arbetslösheten blir betydligt lägre än Arbetsförmedlingen tidigare spått. Men trenden spås avta.

Ändå för pessimistiskt, tycker Nordeaekonomen Susanne Spector som också tecknar en ljusare bild av de långtidsarbetslösa.

Annons

Annons

Annons

Annons

Susanne Spector, Nordeas arbetsmarknadsexpert. Arkivbild.
Susanne Spector, Nordeas arbetsmarknadsexpert. Arkivbild.

I snitt bedöms arbetslösheten landa på 8,3 procent i år, enligt Arbetsförmedlingens (AF) nya prognos. I den förra prognosen, från december, spåddes en arbetslöshet på 9,1 procent.

Fast redan nu ligger antalet och andelen inskrivna som arbetslösa hos arbetsförmedlingarna lägre, 8,2 procent, än snittprognosen för hela året, efter att ha minskat sakta men stadigt under våren. Men nu är det stopp, för i år i alla fall. AF:s analyschef Annika Sundén tror helt enkelt inte att den blir lägre, trots att ekonomin bedöms ta ordentlig fart när restriktionerna förhoppningsvis släpps framåt sommaren. För i andra änden lär många jobb försvinna när stöden försvinner.

Inte livskraftiga

Statens alla pandemistöd, som permitteringarna och omställningsstöd med mera, har förutom grundsyftet att dämpa arbetslösheten också räddat många jobb som kanske skulle ha försvunnit i alla fall, enligt Annika Sundén.

Statsstöden är breda, generella, går till alla och kan ses som en försäkring.

De är fortfarande generella och svåra att rikta så att det blir helt träffsäkert. En del av strukturomvandlingen i ekonomin ska få fortsätta. Det är klart att en del av de här stöden har gått till företag som kanske inte är livskraftiga.

Så när stöden så småningom försvinner kommer jobb försvinna i företag som inte överlever utan hjälp, enligt Sundén.

Annons

Annons

Arbetslösheten sjunker mer

Visst finns företag som överlevt till följd av stöden, säger Susanne Spector, Nordeas arbetsmarknadsexpert.

Men de är inte så många som jobbar i sådana företag, och de lär ha hyfsat lätt att hitta nya jobb på en arbetsmarknad som ändå är relativt stark och väntas bli hetare, enligt henne.

Sammantaget tror Susanne Spector att arbetslösheten kommer att fortsätta ner och att AF:s prognos är för pessimistisk. Hon stack i vintras ut hakan och spådde en arbetslöshet under åtta procent i sommar, vilket inte så många trodde då.

Jag står fast vid den bedömningen, säger Spector.

Inte så illa

Även ungdomsarbetslösheten har sjunkit tillbaka mer än väntat. Den prognosen sänks också, från 13,2 till 10,7 procent av arbetskraften. Men det är likadant där, siffran ligger redan i dag på den lägre nivån, men blir just inget lägre i år, enligt AF.

Däremot ser det fortsatt lika illa ut för dem som står längst bak i kön av arbetssökande. Antalet långtidsarbetslösa, mer än tolv månader, ligger i dagsläget på 188 000. Den siffran bedöms fortfarande överstiga 200 000 senare i år, enligt AF.

Men även här är Susanne Spector mer optimistisk. Bilden som ibland tecknas av de långtidsarbetslösa som närmast körda på arbetsmarknaden är alldeles för dyster, tycker hon. Av runt 100 000 fler arbetslösa från pandemins början drygt ett år tillbaka, alltså potentiellt långtidsarbetslösa vid det här laget, är det "bara" 7 000 som varit utan jobb i över ett år, enligt Nordeaekonomen. Även de som varit utan jobb en längre period får jobb, helt enkelt.

Det hade därmed kunnat vara oerhört mycket högre, säger hon och spår att antalet långtidsarbetslösa stannar under 200 000.

Brist redan

Men, det är ändå väldigt många och det blir allt tydligare att arbetsmarknaden är uppdelad i två världar, dels med dem som har det väldigt svårt att få in en fot, dels en jobbmarknad där det redan börjar saknas arbetskraft.

Ja, det kommer att vara brist i många sektorer, säger Sundén.

Därför är det extra viktigt, både för individerna själva och för samhället, att satsa på utbildning, omställning och omskolning, enligt Arbetsförmedlingens analyschef.

Arbetsförmedlingens prognos (siffror inom parentes avser decemberprognosen)
Antal arbetslösa 16-64 år Andel av arbetskraften
2019 349 000 7,0
2020 437 000 8,5
2021 434 000 (476 000) 8,3 (9,1)
2022 407 000 (447 000) 7,9 (8,6)
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr