A-
A+

Premiärministern ombeds bilda polsk regering

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.
PolenTT-AFP

Den sittande högerkonservative premiärministern Mateusz Morawiecki får i uppdrag att göra ett första försök att bilda en ny regering efter valet i Polen i oktober.

Jag har beslutat att anförtro uppdraget att bilda regeringen till premiärminister Mateusz Morawiecki, sade president Andrzej Duda i ett tv-sänt tal på måndagen.

Duda underströk att Morawieckis parti skulle få chansen att stanna vid makten eftersom hans parti vann fler röster än något annat enskilt parti i valet.

Det högernationalistiska regeringspartiet Lag och rättvisa fick 35 procent av rösterna – men partiet förlorade sin majoritet i parlamentet, så den sittande premiärministern lär få svårt att samla en majoritet bakom en regering.

Den största oppositionsgruppen är den mittenorienterade Medborgarkoalitionen som leds av den tidigare premiärministern och EU-toppen Donald Tusk.

Medborgarkoalitionen fick sammantaget flest röster i valet och Tusk förklarade sig i ett tidigt skede segervisst som valets vinnare. Polens nationella valmyndighet har också slagit fast att det är Medborgarkoalitionen som med 54 procent av väljarnas röster har gått segrande ur valet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.