Presidenten vägrar vika inför krav om avgång

Kirgizistans president Sooronbayj Jeenbekov, till vänster, tillsammans med sin ryske kollega Vladimir Putin. Arkivbild.
Kirgizistans president Sooronbayj Jeenbekov, till vänster, tillsammans med sin ryske kollega Vladimir Putin. Arkivbild.
KirgizistanTT-AFP-Reuters

Kirgizistans president Sooronbaj Jeenbekov bekräftar att Sadyr Japarov utsetts till ny premiärminister i det oroliga Kirgizistan. Japarov kräver genast att presidenten lämnar sin post – vilket Jeenbekov just nu vägrar.

Annons

Annons

Presidentens avgång är vad folket kräver. Jag kommer att åka till presidenten i dag och vi kommer att lösa den här frågan, säger Japarov efter att han godkänts som regeringschef av parlamentet.

Förhoppningen är att Japarov kan vara en väg ut ur det maktvakuum som landet hamnat i efter ett omtvistat val i början av månaden.

Värsta krisen

Sadyr Japarov fritogs av anhängare i förra veckan och har upprepade gånger gjort anspråk på posten. På onsdagen deltog 80 av de 120 parlamentsledamöterna i ett extrainsatt möte, där Japarov fick församlingens stöd.

Kort därpå undertecknade Jeenbekov ett dekret som bekräftade utnämningen av Japarov, enligt presidentkansliet.

Signaler har kommit om att presidenten försöker stärka sitt grepp om makten genom att möblera om i toppskiktet på landets säkerhetsmyndigheter och se till att den korruptionsdömde ex-presidenten Almazbek Atambajev har gripits igen.

Presidenten står i sin värsta kris sedan han fick makten för tre år sedan. Våldet och oroligheterna efter parlamentsvalet den 4 oktober, vars officiella resultat gick i hans favör, har skapat ett oklart och kaotiskt politiskt läge.

Annons

Annons

Vägrar gå

I förra veckan meddelade ändå Jeenbekov att han var beredd att avgå efter att valresultatet ogiltigförklarats. Nu säger hans kansli att presidenten inte har några planer på att avgå innan nya parlamentsval hållits och ett datum satts för presidentval.

Hans pressekreterare Tolgonaj Stamalijeva säger att Jeenbekov "understrukit att han nu inte har någon rätt att lämna presidentskapet, eftersom detta kan leda till en oförutsägbar händelse till nackdel för staten".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons