A-
A+

Prinsens plugg historiskt bäst

Storbritanniens prins William med sin Kate besöker parets gemensamma lärosäte St Andrews 2011.
Storbritanniens prins William med sin Kate besöker parets gemensamma lärosäte St Andrews 2011.
StorbritannienTT

Den som vill plugga på det bästa lärosätet i Storbritannien får bege sig till Skottland.

För första gången någonsin har nämligen såväl Oxford som Cambridge blivit omsprungna i en brittisk universitetsrankning.

Annons

Annons

Anrika St Andrews i Fife, norr om Edinburgh, har rankats som landets bästa universitet, före de så kallade Oxbridge-universiteten Oxford och Cambridge.

Det stod klart när The Good University Guide på fredagen publicerade årets lista, som ska hjälpa framtida studenter att hitta rätt – och det är enligt The Times första gången någonsin som inget av Oxbridge-universiteten toppar en rankningslista av brittiska universitet.

Enligt tidningen krävdes det i år högre betyg att komma in på St Andrews än till Cambridge, men anledningen till topplaceringen är coronapandemin och dess effekter på undervisningen. Det tros ha påverkat St Andrews-studenternas humör mindre än på andra studieorter, vilket fått universitetet att klättra i rankningen.

Vill inspirera andra

Därmed trillar Cambridge för första gången på nio år ner från den förstaplats universitetet normalt slåss med Oxford om.

Det får Sally Mapstone, tidigare student vid Oxford och nu rektor för St Andrews, att jubla.

Det är klart att vi ska njuta av det här fantastiska resultatet och jag förväntar mig att det kommer att bli lite hjärtliga ret över gränsen (till England), säger hon till The Times.
Jag hoppas att det faktum att vi har lyckats slå igenom det hittills okrossbara Oxbridge-glastaket kan inspirera andra.

Annons

Annons

William mötte Kate

St Andrews är nu ingen nykomling på universitetsscenen – tvärtom. Grundat 1413 är det landets tredje äldsta lärosäte efter, just det, Oxford och Cambridge.

Bland tidigare studenter återfinns såväl nobelpristagare och framtida politiker som Edward Jenner, som på 1700-talet tog fram det första vaccinet, mot smittkoppor. Universitet har även haft kungligheter inskrivna, från Skottlands kung James II på 1400-talet till en trolig framtida kung.

Det var nämligen under sin tid vid St Andrews som prins William träffade och fattade tycke för en då okänd Kate Middleton.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.