A-
A+

Priserna på fjällstugor rusar

Fler vill ha en egen stuga i fjällen. Arkivbild.
Fler vill ha en egen stuga i fjällen. Arkivbild.
EkonomiTT

Marknaden för fjällstugor har varit stekhet sedan pandemin bröt ut.

I vissa kommuner har priserna stigit mer än 30 procent under det senaste året.

Annons

Annons

Hemarbete i stugan? Arkivbild.
Hemarbete i stugan? Arkivbild.

Efterfrågan på fritidshus har ökat enormt under pandemin, och när det gäller fjällstugor är längtan extra stark, enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Priserna på fritidshus har ökat med 20 procent under pandemin, och i fjällen har de dragit iväg extra mycket, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I vissa särskilt populära fjällkommuner är ökningen runt 30 procent, som i Åre och Härjedalens kommuner där skidorter som Åre, Funäsdalen, Vemdalen och Ramundberget finns, enligt statistik från Mäklarstatistik, som har sammanställt prisökningarna under det senaste året.

Pandemin ökade efterfrågan

Det är en pandemieffekt, i alla fall då pandemin inleddes och efterfrågan på fritidshus ökade, säger Marcus Svanberg.

Kanske fanns en tro att priserna skulle falla tillbaka då pandemin lättar, men riktigt så verkar det inte bli. Distansarbetet ser ut att fortsätta för många, till viss del i alla fall, konstaterar han. Det gör att fler kan utnyttja sina stugor mer.

Det blir fler dagar eller veckor då man kan nyttja en fjällstuga. Det gör att många inte tvekar att köpa. Det är en stor efterfrågan nu.

Annons

Annons

Sommar, vår och höst

Många har också upptäckt fjällvärlden vid andra årstider än under vintern och det driver också efterfrågan, enligt Marcus Svanberg.

Men för folk i köpstarka storstadsregioner är det en lång väg att resa. Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling bör den som grunnar på en fjällstuga både fundera över själva stugpriset och vägen dit, liksom hur nära som olika skidspår och anläggningar finns. Den som bor i de södra delarna av landet får vara beredd på resor.

Inställningen måste vara att det tar ett tag att ta sig till stugan. De flesta åker bil och då är antalet biltimmar avgörande, säger Marcus Svanberg.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.