A-
A+

Privatjet ska ge VM-guld och Vasaloppsseger

Astrid Øyre Slind har ett hektiskt dygn framför sig.
Astrid Øyre Slind har ett hektiskt dygn framför sig.
SkidorPlanica, TT:s utsände

Först ska hon ta VM-guld på tremilen. Sedan hoppa in i en norsk miljardärs privatjet för att flyga till Dalarna. Några timmar senare är planen att vinna Vasaloppet.

Astrid Øyre Slind har ett galet dygn framför sig.

En möjlighet som jag bara får en gång i livet, säger norskan.

Annons

Annons

För att förstå vad det är som Slind har tänkt riva av den här helgen är det bäst att fråga någon som vet vad det innebär.

Marit Bjørgen är en av tiderna främsta längdåkare och dominerade världscupen under många säsonger. Därefter tog hon klivet över till långloppscupen och blev bland annat tvåa i Vasaloppet 2021.

Men, och det är ett viktigt men, hon har aldrig kombinerat sakerna. Och absolut inte på så kort tid.

Det är ju extremt. Det är inte ett 10-kilometerslopp heller, det är ju en tremil hon ska göra. Så det kan bli tufft. Men hon är tuff, säger Bjørgen.

TT: Har du gjort något liknande?

Nej, inte i så tuff konkurrens och med en sådan resväg mellan loppen. Men hon är ju väldigt vältränad så det är möjligt. Hon måste bara klara av att hålla ångan uppe. Hon har ju upplevt mycket här också, det är många intryck. Sedan ska hon försöka nollställa sig inför Vasaloppet, men hon kan absolut fixa det.

Dröm sedan barnsben

Bara att Astrid Øyre Slind är på VM är en bedrift. Än mer att hon inför dagens tremil redan har tagit ett guld (stafett) och ett brons (skiathlon) i Planica.

Inte illa för en 35-åring som länge trodde att stora mästerskap bara skulle förbli den dröm hon haft sedan barnsben. För några år sedan hade hon tänkt lägga av, innan hon övertalades av sin tränare Chris Jespersen.

Han sade "äsch, ge mig en chans att göra en skidåkare av dig, så ska du se att det lyckas". Och det gick ju till slut. Det här är något som jag har drömt om sedan jag var fyra år. Men sedan har jag nog tänkt att det aldrig kommer att bli av. Och så plötsligt står jag här ändå. Det är enormt, säger Slind.

Annons

Annons

Comeback efter sex år

Hon gjorde världscupdebut så tidigt som 2008, men nådde aldrig några riktigt framskjutna placeringar. Efter säsongen 2013–2014 tog världscupresan slut för gott – verkade det som.

Slind skiftade fokus och hittade rätt i långloppscupen. Där blev hon snart en av toppåkarna, och på senare år har hon varit bättre än någonsin. I fjol tog hon hem segern i Vasaloppet på rekordtiden 3.50.06, och inför den här säsongen kunde inte landslaget bortse från henne längre.

Den 2 december 2022, i Lillehammer, gjorde hon comeback i världscupen när hon blev 17:e på 10 kilometer fristil.

Och nu står hon på VM med två medaljer, och förhoppningen att ta en tredje på dagens tremil. Där är målet högt satt.

Jag vill vara med och slåss om segern, men då måste jag göra mitt livs lopp, allt måste klaffa. Men det blir ett naturligt mål nu när jag tog brons i skiathlon och känner att jag är i bra form, säger Slind.

Miljardärflyg väntar

Därefter står norske miljardären Kjell Inge Røkkes privatflyg redo att flyga henne till Sverige. Några sponsorer till hennes långloppslag, Team Aker Dæhlie, ska ändå ner till Planica för att se tremilen sägs det och tar då med henne tillbaka.

Några timmar efter det att hon har landat, klockan 08.00 i morgon, ska Slind sedan stå på start i Sälen för att försvara segern i Vasaloppet.

TT: När går planet?

Det beror väl lite på hur fort det går på tremilen. Men det landar på natten någon gång, så det blir en kort natt. Men det är det värt.

En pallplats på tremilen gör att flyget försenas något, till efter kvällens medaljceremoni. Men möjligheten att fixa en historisk dubbel är för intressant för att inte testa, säger hon.

Jag har i alla fall tänkt ge det ett försök. Men jag vet också att nu ligger resten av laget och maxar uppe i Sälen, med energi och vila medan jag kör det ena loppet efter det andra här nere. Chanserna är mindre än vanligt, men de finns, tror jag.

TT: Blir det vila på måndag?

Det blir nog dubbel vila till och med. Tisdag också.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.