A-
A+

Problem med ammunition för danska soldater

Danmark och USA övar tillsammans på Bornholm. Arkivbild.
Danmark och USA övar tillsammans på Bornholm. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Danska försvaret fick avbryta militärövningar i Lettland, som syftade till att stärka Natos närvaro i Baltikum. Detta eftersom soldaterna saknade ammunition.

Men enligt den danska försvarsmakten är problemet nu löst.

Annons

Annons

Jens Lønborg, som är ytterst ansvarig för insatsavdelningen i försvarsledningen, säger att ammunitionsbristen berodde på ett logistiskt problem som inte löstes i tid.

Det borde ha varit med, och det kom inte, så det är ett misstag, säger Jens Lønborg.

"Fråga om liv och död"

Flera olika träningsaktiviteter fick ställas in och hundratals soldater som sänts till landet i och med Natos förstärkning i Baltikum saknade därmed viktig träning som krävs för uppdraget, säger befälet Dennis, som är facklig företrädare för omkring 300 soldater i stridsbataljonen i Lettland och inte vill uppge sitt efternamn till DR.

Det är i grund och botten en fråga om liv och död.
Det gör att man faller i nivå. Och om (Rysslands president Vladimir) Putin väljer att korsa gränsen hit, så är man inte 100 procent förberedd, fortsätter han.

Jens Lønborg förstår soldaternas frustration, men säger att man inte gått miste om kritiska övningsmoment utan kunnat träna på andra saker.

Annons

Annons

Begränsad tillgång i tre veckor

Det danska försvaret skriver i ett pressmeddelande att soldaterna i Lettland sedan slutet av maj haft den ammunition som behövs för träning och utbildning.

Soldaterna hade dock en begränsad tillgång av ammunition under en period på uppemot tre veckor. Danmarks försvarsminister Morten Bødskov (S) uppger att träningsammunitionen nu nått landets soldater i Lettland.

"Naturligtvis ska våra soldater ha den utrustning de behöver för de specifika uppdrag de skickas till. Det säger sig självt", skriver han i en skriftlig kommentar.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.