A-
A+

Problematisk återöppnande av skolor i Haiti

Skalvet och ett oväder som passerade Haiti tre dagar senare orsakade stor förödelse i landet. Bild från den 17 augusti.
Skalvet och ett oväder som passerade Haiti tre dagar senare orsakade stor förödelse i landet. Bild från den 17 augusti.
HaitiTT-AFP

Haiti står inför en rejäl utmaning att inför skolstarten återställa landets skolor efter det kraftiga jordskalvet i mitten av augusti då över 2 200 människor dödades.

Annons

Annons

Det blir en kamp mot klockan eftersom man bara har några veckor på sig att göra i ordning skyddade och säkra läromiljöer för barnen i de här tre (värst drabbade) departementen, så att de inte missar ännu ett läsår, säger Bruno Maes, chef för FN:s barnfond Unicef i Haiti.

Det är både en logistisk och humanitär prövning i det fattiga landet som ännu inte har återhämtat sig efter det enorma skalvet 2010 då över 200 000 dödades.

Läsåret skulle egentligen ha startat nu på måndag men skolstarten har skjutits upp två veckor. I tre distrikt i landets södra delar öppnas skolorna först den 4 oktober.

Av de 2 800 skolorna i de tre drabbade områdena har 955 bedömts av regeringen med stöd från Unicef, och de första resultaten visar att 15 procent av dem förstördes och 69 procent skadades, säger Bruno Maes.

Läsåret 2019–2020 avslutades i mars 2020 på grund av pandemin. Förra läsåret påverkades dessutom av våldsamheterna i landet, och både lärare och elever fanns bland de många haitier som kidnappades för lösen under 2020 och i år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!