A-
A+

Professor: De flesta kvävs ihjäl

Blommor i närheten av den gränd i sydkoreanska Seoul där över 150 människor klämdes ihjäl på lördagen.
Blommor i närheten av den gränd i sydkoreanska Seoul där över 150 människor klämdes ihjäl på lördagen.
SydkoreaTT-AP

Det har hänt vid exempelvis musikfestivaler, sportevenemang och religiösa samlingar.

Stora folkmassor som strömmar mot utgångar, ut på spelplaner eller som pressar sig mot en scen så att människor bokstavligen trängs ihjäl.

De flesta som omkommer kvävs till döds.

Annons

Annons

Det har hänt igen. Under halloweenfirande i den sydkoreanska huvudstaden Seoul. Enormt mycket människor i en trång gränd ledde till att över 150 personer miste livet.

De allra flesta evenemang där stora folkmassor samlas sker dock utan skador eller dödsfall. Men när det händer är det ofta enligt samma mönster.

Varje liten rörelse förstärks i folkmassan, eftersom alla kroppar är så hoppressade, det skapar ett slags momentum. Varje liten rörelse förstärks och skapar chockvågor, sade professor Keith Still i en intervju med det amerikanska radionätverket NPR, efter Astroworld-festivalen i Houston i november i fjol då tio unga människor miste livet.

Av filmer från trängselincidenter kan man lätt dra slutsatsen att människor trampas ihjäl. Men i själva verket är det så att de flesta kvävs.

Skapar syrebrist

När människor kämpar för att resa sig, vrids armar och ben ihop. Blodtillförseln börjar minska till hjärnan, sade professorn Keith Still.

Det som inte syns är krafter så starka att de kan böja stål. Det betyder att något så enkelt som att ta ett andetag blir omöjligt. Människor dör stående medan de som faller till marken mister livet då de hamnar under andra och det blir ett sådant tryck att det blir omöjligt att andas.

Det tar 30 sekunder innan du förlorar medvetandet, och efter cirka sex minuter är du i kompressiv eller restriktiv asfyxi (syrebrist, reds anm.). Det är ofta dödsorsaken – inte att man krossas, utan kvävning, fortsätter Still.

Annons

Annons

"Kan inte rädda sig själva"

Överlevande från liknande händelser berättar historier om hur de kippar efter andan, blir knuffade djupare under vad som känns som en lavin av kött när andra personer, desperata att fly, klättrar över dem.

"Överlevande beskrev att de gradvis blev sammantryckta, oförmögna att röra sig, deras huvuden låsta mellan armar och axlar. . . kippande efter andan i panik", heter det i en rapport efter Hillsborough-katastrofen i Sheffield 1989, då nära 100 Liverpoolanhängare klämdes till döds i samband med en fotbollsmatch.

"De var medvetna om att människor dog och de kunde inte rädda sig själva".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.