A-
A+

Professor: Politikerna vet vad det handlar om

Wilhelm Agrell är författare, freds- och konfliktforskare samt professor emeritus i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild.
Wilhelm Agrell är författare, freds- och konfliktforskare samt professor emeritus i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Arkivbild.
PolitikTT

För Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, kommer uppgifterna om det amerikanska spioneriet inte som någon överraskning.

Utåt måste svenska politiker naturligtvis vara förvånade och upprörda och kräva en utredning, men i realiteten vet de exakt vad det här handlar om, säger han.

Annons

Annons

Annons

Annons

Agrell kallar uppgifterna "ett avslöjande som går i repris".

Det kom uppgifter redan förra året om att USA med Danmarks hjälp hade avlyssnat svensk försvarsindustri, och det som framkommer nu är att det hade större omfattning, säger han.

Fiberoptiska systemet

Varför USA skulle spionera på Sverige, som är ett litet och vänligt sinnat land, och vårt västra grannland Danmark delta som något slags underhuggare, kan enligt Wilhelm Agrell framstå som obegripligt för gemene man.

Men det är det egentligen inte. Signalspaningen bedrivs i dag i huvudsak genom att man "tappar ur" kommunikation ur det fiberoptiska systemet där majoriteten av tele- och datatrafiken går.
I väst är det USA och NSA som är den centrala aktören, som har den teknik som behövs. Man sluter partneravtal med enskilda länder och deras signalspaningstjänster. Man har ett sådant med svenska Försvarets radioanstalt, FRA, och man har ett sådant med danska motsvarigheten Forsvarets Etterettningstjenste, FE.

Annons

Annons

"Helt logiskt"

Enligt de här avtalen kan man gemensamt tappa ur information ur de kablar som passerar landet, och enligt Wilhelm Agrell är det för Sveriges del viktig information eftersom mycket av den ryska trafiken går via de svenska noderna.

De här avtalen är kända eftersom de läckte ut med Snowden-materialet. Begränsningen är dock att USA inte får samla in material om värdlandet, som är Danmark i det här fallet. Alltså kan man inte avlyssna svenska politiker via FRA, men via FE går det utmärkt.

Edward Snowden är en amerikansk visselblåsare som 2013 avslöjade hur bland annat amerikansk underrättelsetjänst ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik i världen.

Wilhelm Agrell säger att det är ett slags underrättelsekonstitution som styr det här och som allmänheten inte har någon insyn i.

Därför kan sådana här avslöjanden te sig obegripliga, men känner man till hur tekniken fungerar och hur avtalen är skrivna, så är det här helt logiskt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!