Professorer anklagas för mobbning

Universitetshuset vid Lunds universitet. En arbetsmiljöutredning har visat på allvarliga problem vid en avdelning på universitetet. Arkivbild.
Universitetshuset vid Lunds universitet. En arbetsmiljöutredning har visat på allvarliga problem vid en avdelning på universitetet. Arkivbild.
ArbetsmiljöTT

Två professorer vid Lunds universitet tvingas jobba hemifrån efter att en arbetsmiljöutredning visat att de utsatt anställda för mobbning och kränkande behandling, rapporterar Sydsvenskan.

Annons

Annons

Nio av tio anställda som intervjuats inom ramarna för utredningen säger att det funnits konflikter på avdelningen under en mycket lång tid. Konflikterna uppges till största del bero på två professorer som kontrollerat medarbetare genom verbal aggressivitet, otrevlig ton, nyckfullhet, höjda röster och känsloutbrott.

Sju av tio intervjuade uppger att det har förekommit kränkningar eller mobbning på arbetspalatsen.

Utredningen slår fast att det har förekommit ”kränkningar och mobbning som arbetsgivaren inte har lyckats stoppa eller förhindra”.

Enligt Sven Lidin, dekan vid Naturvetenskapliga fakulteten, är det inte klarlagt att det är professorerna som bär skulden för arbetsmiljöproblemen. Att de tills vidare ska arbeta hemifrån ska inte ses som någon personlig bestraffning, säger han till Sydsvenskan.

Det handlar helt enkelt om att när det finns motsättningar på en arbetsplats så behöver man separera personerna som motsättningarna gäller. Har man då en mindre grupp och en större grupp, då är det lite enklare att flytta på den mindre gruppen. Men det handlar inte om att skuldbelägga någondera parten, säger han till tidningen.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons