A-
A+

Prokurdiskt parti i Turkiet kan omgruppera

Pervin Buldan, en av ledarna i det prokurdiska partiet HDP. Arkivbild.
Pervin Buldan, en av ledarna i det prokurdiska partiet HDP. Arkivbild.
TurkietTT-Reuters

Det ledande prokurdiska partiet i Turkiet förbereder sig på att bli bannlysta.

Konfrontationer mellan prokurdiska grupper och regimen i Ankara intensifieras.

Annons

Annons

Folkens demokratiska parti (HDP) antyder att det kan komma att driva sin politik under en annan beteckning om en turkisk domstol bannlyser partiet på grund av påstådda kopplingar till terrorstämplade rörelsen PKK.

En hög domstol i Turkiet uppges ha inlett en utredning om HDP, som är det turkiska parlamentets tredje största parti. HDP har konsekvent avfärdat att det har kopplingar till rörelser som PKK.

Men turkiska myndigheter har de senaste åren gripit tusentals uppsatta medlemmar i partiet, och lyckats avsätta flera borgmästare och parlamentsledamöter från HDP.

Vi har hittills fortsatt att bekämpa andra etablerade partier, även då vårt parti har stoppats. Så kommer det att fortsätta, säger en av HDP:s ledare Pervin Buldan vid ett möte med utländska journalister.

Ankaras insatser mot kurdiska grupper har intensifierats efter uppgifter om att PKK dödat 13 personer som man hållit fängslade. Bland dem fanns både militär och polis. Morden påstås ha genomförts i samband med en militärinsats att frita gisslan som hölls i Gararegionen i Irak, omkring fyra mil från den turkiska gränsen. Enligt PKK dödades gisslan i ett turkiskt bombanfall.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!