A-
A+

Protester mot hårdare abortlagar över hela USA

Demonstranter på Freedom Plaza i Washington DC kräver att aborträtten inte inskränks.
Demonstranter på Freedom Plaza i Washington DC kräver att aborträtten inte inskränks.
USATT-AFP

Över hela USA demonstrerade kvinnor under lördagen för rätten till abort och i protest mot de inskränkningar av aborträtten som nu pågår i landet.

Annons

Annons

En demonstrant i Washington DC håller upp en skylt med orden 'abortera Texastalibanerna'.
En demonstrant i Washington DC håller upp en skylt med orden "abortera Texastalibanerna".

"Min kropp, mitt val, min rätt" står det på en skylt som hålls upp av en kvinna i Washington DC och en annan håller upp en bred banderolliknande skylt med orden "Abortera Texastalibanerna".

En del män deltar också i demonstrationerna som äger rum på mer än 600 platser i USA:s samtliga delstater. Men den absoluta majoriteten är kvinnor.

Det är efter delstatens Texas stenhårda abortlagstiftning som gäller från och med den 1 september som frågan har blivit brännhet i USA igen.

Texasreglerna innebär i princip ett förbud mot alla aborter efter sjätte graviditetsveckan, en tidpunkt då många kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Lagen ger också privatpersoner möjlighet att anmäla och stämma utförare av aborter.

Abortförespråkare i USA är oroliga över att lagen i Texas ska undergräva rätten till fri abort som fastslogs i fallet Roe mot Wade i Högsta domstolen för snart 50 år sedan. USA:s president Joe Biden har sagt att han tänker göra allt för att utmana Texas abortlag och skydda abortklinikerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.