A-
A+

Protester mot Israel i europeiska städer

Demonstranter samlades vid Marble Arch i London.
Demonstranter samlades vid Marble Arch i London.
MellanösternTT-AFP

Tiotusentals människor i flera europeiska storstäder demonstrerade under lördagen mot Israels bombningar av Gaza.

Polisen i Paris använde tårgas för att få demonstranter att skingra sig på grund av risken för smittspridning.

Annons

Annons

Demonstranter i Berlin.
Demonstranter i Berlin.

Demonstrationer hölls runtom i Europa under lördagen. I London samlades tusentals människor i närheten av Hyde Park för att tåga mot Israels ambassad, med plakat som uppmanade Israel att upphöra med bombningarna av mål i Gaza.

Arrangörerna hävdar demonstrationen samlade så många som 100 000 deltagare, men polisen kan inte bekräfta antalet eftersom demonstranterna var utspridda över en större yta och därför var svårräknade.

Den här gången är annorlunda. Den här gången kommer vi inte att att förneka oss. Vi är enade. Vi har fått nog av förtryck, sade den palestinske ambassadören Husam Zomlot i sitt tal under demonstrationen.

"Min by bombas"

Omkring 2 500 demonstranter samlades i Madrid för att tåga mot torget Puerta del Sol. Demonstranterna skanderade "detta är inget krig, det är folkmord".

De massakrerar oss, säger 37-åriga Amira Sheikh-Ali som har palestinska rötter.

Liknande demonstranter hölls i Berlin, Frankfurt, Hamburg och flera andra tyska städer. I Paris försökte polisen upplösa en demonstration med hjälp av vattenkanoner och tårgas. Demonstrationen saknade tillstånd på grund av mötesrestriktionerna under pandemin.

Vill du förbjuda mig från att visa solidaritet med mitt folk, till och med när min by bombas, säger 23-årige Mohammed.

Annons

Annons

Demonstration i Aten

En demonstration med omkring 500 deltagare hölls i Aten, där polisen använde sig av vattenkanoner för att upplösa protesten.

Israel började bomba mål i Gaza i måndags som svar på palestinska Hamasrörelsens raketer som avfyrats mot Israel. Raketerna var en hämnd för att israeliska säkerhetsstyrkor tagit sig in på området runt al-​Aqsamoskén i Jerusalem i samband med palestinska protester, som i sin tur riktades mot vräkningar av palestinska familjer i stadsdelen Sheikh Jarrah i Jerusalem.

Sammanlagt 139 palestinier har dödats i Gaza sedan dess, och omkring 1 000 har skadats. Tio israeler har dödats och fler än 560 har skadats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!