Protester mot nakenkalender från maskinfirma

En maskinfirma i Halland får kritik för att man skickar ut kalendrar med nakna kvinnor i utmanande poser. Bilden ovan kommer inte från kalendern.
En maskinfirma i Halland får kritik för att man skickar ut kalendrar med nakna kvinnor i utmanande poser. Bilden ovan kommer inte från kalendern.
JämställdhetTT

En kalender med nakna kvinnor har väckt debatt i Halland. Det är en maskinfirma som skickat kalendern till sina kunder. På omslaget står "Lovely Girls".

Bedrövligt, säger Stina Bergström på LRF:s jämställdhetsakademi till Hallands Nyheter.

Annons

Annons

Annons

Annons

Kalendern, med lättklädda eller nakna kvinnor i utmanande poser, kom med posten till lantbrukaren Helen Johansson och hennes man.

För mig är det här så konstigt. Vi är ju många kvinnor i branschen idag och det är inte bara män som håller på med maskiner, säger Helen Johansson till HN.
Den här kalendern är kränkande både för mig och för alla kvinnor.

Hon skrev till företaget, Frillesås bil & traktor, och protesterade. Resultatet blev att Helen Johansson erbjöds en kalender med nakna män i stället. Det finns "en hel låda", fick hon veta.

"Olika trender"

Tommy Gustavsson, som äger företaget, förstår inte Helen Johanssons reaktion.

Det här är vackra bilder och man får inte blanda ihop dem med pornografi, säger han till Hallands Nyheter.

Han har ingen tanke på att sluta med kalendrarna, som han beskriver som populära.

Om man är född på 60- och 70-talet kanske man inte gillar detta. Men de som föddes på 90-talet tar inte illa vid sig. Allt ändrar sig, det finns olika trender, säger Tommy Gustavsson.

Annons

Annons

Sexism i lantbruket

Han får dock mothugg av Stina Bergström, som är ansvarig för jämställdhetsakademin på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

Nakenkalendrar hör inte hemma i yrkeslivet, varken med kvinnor eller med män. Det är helt oproffsigt, säger Bergström och kopplar företagets utskick till en osund sexism inom de gröna näringarna.

Hallands Nyheters artikel har väckt en livlig debatt på tidningens Facebook-sida, med inlägg både för och emot kalendern.

För ett år sedan slutade Skogsstyrelsen köpa verktyg från den tyska motorsågstillverkaren Stihl, i protest mot att företaget skickade ut kalendrar med lättklädda kvinnor. Inköpsstoppet hävdes sedan Stihl beslutat att sluta med utskicken.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons