A-
A+

Protester mötte ryska plan i Georgien

Polis för bort en demonstrant i Tbilisi.
Polis för bort en demonstrant i Tbilisi.
GeorgienTT-AP

Ryska reguljärflyg landade på fredagen i Georgiens huvudstad Tbilisi. Det är de första passagerarplan som trafikerar sträckor mellan länderna på fyra år.

Annons

Flygplanen möttes av demonstranter, som protesterade mot såväl Kreml som den inhemska regeringen. Även den västinriktade presidenten Salomé Zurabisjvili protesterade. På Twitter skriver hon att "trots det georgiska folkets protester har Ryssland landat sina ovälkomna flygplan".

Ländernas relation har länge varit ansträngd och efter antiryska protester 2019 införde Rysslands president Vladimir Putin ett stopp för direktflyg mellan länderna.

Förra veckan hävde Putin oväntat stoppet och tog även bort visumkravet för georgier. Samtidigt tog myndigheterna bort en rekommendation som avrådde ryska medborgare att resa till Georgien.

Efter Rysslands invasion av Ukraina fördömde Georgien kriget och gav Ukraina humanitär hjälp. Med hänvisning till sin neutralitet har man dock inte skickat några vapen.

Premiärminister Irakli Gharibasjvili har den senaste tiden vänt sig allt tydligare mot Ryssland. Han sade på fredagen att ett återupprättande av flyglinjer är ett riktigt beslut, men lade till att landet inte kommer att tillåta att flyg från flygbolag som står under sanktioner landar i Georgien.

Att sluta med handel och ekonomiskt utbyte med Moskva skulle skada det georgiska folket, sade han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.