Protesterade mot kvinnomord – sköts av polis

En demonstrant i Mexico City målar på en polishjälm under en aktion till stöd för protesterna i Cancún.
En demonstrant i Mexico City målar på en polishjälm under en aktion till stöd för protesterna i Cancún.
MexikoTT-AFP

Demonstranterna hade samlats för att protestera mot våld mot kvinnor i den mexikanska turistorten Cancún när de slogs tillbaka brutalt av polis.

Annons

Annons

I flera minuter sköt polisen skarpt i luften och jagade därefter de flyende demonstranterna, de flesta av dem kvinnor, genom ett hotellområde. Två demonstranter skadades av polisens kulor och ytterligare två i det efterföljande kaoset, enligt BBC.

Måndagens tumult mitt i det karibiska turistmeckat innebär ytterligare ett slag mot den hårt pandemidrabbade mexikanska turistnäringen, som vanligtvis står för nästan 9 procent av landets BNP.

Självklart påverkar den här situationen Cancún. Det är redan ute i medier över hela världen. Det är fullkomligt förkastligt, säger Abelardo Vara, ordförande för en hotellsammanslutning i Cancún.

Lokala och nationella myndigheter har riktat hård kritik mot polisens skarpa skott och den lokala polischefen har avskedats.

Demonstrationen skedde i ljuset av Mexikos dystra statistik över våld mot kvinnor. Varje dag dödas tio kvinnor i landet, men enligt kvinnorättsorganisationer tystas delar av våldet ner för att inte skrämma bort turisterna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons