A-
A+

Protestläger töms i Sri Lanka

Sri Lankas nya president Ranil Wickremesinghe undertecknar ett dokument efter att ha avlagt presidenteden på torsdagen.
Sri Lankas nya president Ranil Wickremesinghe undertecknar ett dokument efter att ha avlagt presidenteden på torsdagen.
Sri LankaTT-AFP

Hundratals soldater och poliser började på fredagsmorgonen riva ett protestläger i Sri Lankas huvudstad Colombo. I tillslaget röjdes även barrikader som blockerat vägen in till presidentkansliet.

Annons

Annons

Säkerhetsstyrkorna beordrade i högtalare några hundra demonstranter att samlas på en avsedd plats. Flera personer greps, enligt AFP:s reporter på plats.

Aktivisterna ockuperade området efter att ha stormat presidentpalatset den 9 juli och tvingat president Gotabaya Rajapaksa på flykt. Demonstranterna hade tidigare meddelat att de tänkte utrymma området på fredagseftermiddagen, när den nye presidenten Ranil Wickremesinghe väntades presentera sin nya regering.

Den tidigare premiärministern Wickremesinghe svors på torsdagen in som president i det svårt krisdrabbade landet. Han har utlovat hårda tag mot demonstranterna om de ockuperar statliga byggnader eller försöker störta regeringen med olagliga medel.

Wickremesinghe, som varit tillförordnad president sedan Rajapaksa avgick från posten förra veckan, vann med stor majoritet valet i parlamentet i onsdags.

Ranil Wickremesinghe väntas bilda en regering som är tänkt att leda landet ur den den ekonomiska krisen som lett till de omfattande och långdragna demonstrationer som fick den tidigare presidenten att avgå. Han är impopulär hos allmänheten men en del demonstranter har förklarat sig beredda att ge honom en chans.

Sri Lanka har drabbats av långdragna strömavbrott och befolkningen lider brist på bränsle, mat och mediciner sedan flera månader.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.