Publiken tillbaka i belgisk fotboll

Fotboll utan fans är ingenting, löd texten på en banderoll när Belgien mötte Island inför tomma läktare i Bryssel i Nations League. Fast nu släpps i alla fall åskådarna in på de lokala matcherna i landet. Arkivfoto.
Fotboll utan fans är ingenting, löd texten på en banderoll när Belgien mötte Island inför tomma läktare i Bryssel i Nations League. Fast nu släpps i alla fall åskådarna in på de lokala matcherna i landet. Arkivfoto.
FotbollBryssel, TT:s korrespondent

Sitt ner, munskydd på och håll avståndet!

Ordern är klar när belgisk fotboll nu tar in publik igen efter coronakrisen.

Annons

Annons

Spänd nyfikenhet under strikta restriktioner gällde när Eupen och Gent på fredagen gjorde sig redo för den första publikmatchen i belgisk fotboll sedan början av mars.

Till Kehrweg-stadion, i den lilla tysktalande delen av östra Belgien, väntades drygt 1 000 hemmafans till bottenmötet.

Arenan, med en normal maxkapacitet på 8 300 fans, har delats upp i fyra zoner, där upp till 400 åskådare tillåts i varje. Personer kan sitta bredvid varandra i grupper om fem, om de tillhör samma hushåll eller grupp. Annars gäller minst en meters avstånd. Munskydd måste vara på hela tiden och alla biljetter skickas ut på förhand. Inga bortasupportrar är välkomna.

"Säkerheten och våra åskådares hälsa är högsta prioritet för KAS Eupen. Därför har vi tagit fram ett detaljerat system under de senaste veckorna för att garantera att fansen kan komma tillbaka till arenan på säkraste sätt", säger hemmalagets finanschef Thomas Herbert i ett uttalande.

Pengakris

Ännu mer publik väntas senare under helgen. Storklubbarna Anderlecht och Club Brygge får ta in drygt 6 000 åskådare på sina hemmamatcher.

Det ska ge stämning på läktarna igen och samtidigt också täppa till en aning i det ekonomiska hål som coronapandemin grävt hos klubbarna.

På en match utan publik förlorar vi ungefär 650 000 euro (6,7 miljoner kronor). Med en tredjedel av våra fans på plats hoppas vi kunna begränsa skadan till mellan 350 000 och 400 000. Men den här situationen kan inte pågå för evigt, säger Anderlechts vd Karel Van Eetvelt till tidningen Le Soir.

Annons

Annons

Bojkotthot

Antalet åskådare på varje arena har bestämts lokalt av de olika kommunledningarna. Allra flest ska få släppas in i stålstaden Liège där borgmästaren tillåter ända upp till 10 000 fans när hemmalaget Standard tar emot Kortrijk nästa helg.

Beslutet har väckt förundran med tanke på att Standard-fansen tillhör de stökigaste i landet. Å andra sidan har hejaklackens hårda kärna tills vidare manat till bojkott, med krav på att antingen alla eller ingen ska få gå på matcherna.

Om allt fungerar bra finns förhoppningar om att kunna ta in ännu fler åskådare. Samtidigt finns skarpa varningar om en återgång till tomma läktare om inte publiken sköter sig.

Öl på app

I Eupen såg arrangörerna på förhand till att undvika bråk i ölkön genom att hålla alla försäljningsställen stängda på arenan. I stället var det leverans direkt till sittplatsen som gällde – med kortbetalning och telefonbeställning.

Är du törstig? Använd appen, löd budskapet på klubbens webbplats.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons