A-
A+

Publikfester väntar: "Är något ovan"

AIK-klacken under ett derby mot Djurgården 2019. Arkivbild.
AIK-klacken under ett derby mot Djurgården 2019. Arkivbild.
SamhälleTT

44 000 åskådare på Friends arena i Stockholm, 21 000 på Eleda stadion i Malmö och 15 000 på Platinumcars arena i Norrköping.

För polisen är det första gången på ett och ett halvt år med så stora evenemang.

Man är något ovan, säger Björn Öberg, presstalesperson i polisregion Öst.

Annons

Annons

Klockan tre väntar ett toppmöte i fotbollsallsvenskan mellan Stockholmsrivalerna AIK och Djurgården på Friends arena. Två och en halv timme senare tar Norrköping emot Hammarby på hemmaplan, samtidigt som Malmö FF ställs mot Mjällby på Eleda stadion.

För polisen innebär det de största insatserna vid stora evenemang sedan restriktionerna infördes i mars 2020.

Vi har verkligen behövt skruva på våran insatsvana och repetera, för vi har inte genomfört en insats i den här storleken på ett och ett halvt år. Vi är medvetna om att det var längesen, men jag skulle inte vilja påstå att vi är ovana, säger Ola Österling, presstalesperson i polisregion Stockholm.

Tryggt arrangemang

TT: Vad blir er viktigaste uppgift?

Vi ska se till att följa planerna och att medborgarna och åskådarna kan ta sig till och från arenan på bästa sätt. Även under matchen ska alla känna att det är ett säkert och tryggt arrangemang, det är det viktigaste, säger han.

Även polisen i Norrköping upplever att de är något ringrostiga i sammanhanget. Men matchen har föregåtts av noggrann planering och polisen är säkra på att det ska flyta på bra.

Det är väl ungefär samma sak som för alla som haft jobb och uppdrag under pandemin som inte kunnat genomföras som vanligt, som på krogen eller massa andra ställen, att man är något ovan, säger Björn Öberg, presstalesperson i polisregion Öst.

Annons

Annons

"Känns jättebra"

Framförallt är det en glädje att samhället är på väg tillbaka till ett normalläge, anser han.

Det känns jättebra. Visst, det kräver rätt mycket arbete av oss, men vi ska vara där folk är och i dag är det mycket folk i anslutning till en fotbollsmatch, andra gånger handlar det om en musikfestival eller en demonstration eller vad det kan vara, säger Björn Öberg.

I Malmö väntas dock ingen större polisinsats trots mängden åskådare – enbart supporterpolis ska finnas på plats vid Eleda stadion.

Det görs en bedömning inför respektive match och i det här läget så har bedömningen gjorts att det är supporterpolisen som kommer att vara på plats i samband med den här matchen, säger Filip Annas, presstalesperson i polisregion Syd.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.