A-
A+

Pundet lyfter efter oväntat starkt index

Aktivitetsnivån i brittisk ekonomi ökar markant – från låga nivåer – enligt inköpschefsindex från S&P Global. Arkivbild.
Aktivitetsnivån i brittisk ekonomi ökar markant – från låga nivåer – enligt inköpschefsindex från S&P Global. Arkivbild.
EkonomiTT-Bloomberg

Risken för en brittisk recession i år har avtagit markant, enligt ett inköpschefsindex från S&P Global.

Pundet lyfter då det ökar sannolikheten för oväntat hårda åtstramningar från den brittiska centralbanken framöver.

Annons

Annons

Aktiviteten ökar mer än väntat både inom tjänstesektorn och tillverkningsindustrin, visar ett preliminärt inköpschefsindex för februari från S&P Global.

På valutamarknaden lyfte pundet mot både euron och dollarn efter det oväntade styrkebeskedet, som återigen skapar ett tryck på den brittiska centralbanken – Bank of England – att höja räntan.

Komposintidex lyfte till 53,0 i februari, upp från 48,5 i januari. Analytiker hade i snitt räknat med en uppgång till 49,0.

Ett indextal över 50 antyder tillväxt.

Precis som i eurozonen är det tjänstesektorn som driver på. Inköpschefsindex för tjänstesektorn i Storbritannien i februari lyfter till 53,3, från 48,7 i januari och en snittprognos på 49,2.

För den brittiska tillverkningsindustrin blev det ett indexlyft i februari till 49,2, mot 47,0 i januari i och en snittprognos på 47,5.

Inflationsindikatorerna i mätningen ökar sannolikheten för att Bank of England stramar åt penningpolitiskt och potentiellt med tuffare besked än väntat, enligt Chris Williamson, chefsekonom på S&P Global Market Intelligence.

Rekryteringsplanerna bland de undersökta företagen i mätningen pekar uppåt samtidigt som företagen räknar med både högre priser och löner framöver.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.