A-
A+

Pussy Riot ställer ut på Louisiana

Foton från aktionen 'Putin will teach you how to love The Motherland' i Sotji 2014. Pressbild.
Foton från aktionen "Putin will teach you how to love The Motherland" i Sotji 2014. Pressbild.
KulturTT

Pussy Riot intar Louisiana i Danmark med vad som är punkkollektivets första museiutställning någonsin.

Ett hundratal av gruppens regimkritiska verk visas på museet hela hösten.

Annons

"Velvet terrorism – Pussy Riot's Russia" är titeln på utställningen som med start i september visar Pussy Riots verk. Museet beskriver utställningen som "en kakafoni av hundratals videoprojektioner, foton som skildrar Pussy Riots mer än tio år som aktiva regimkritiker, fram till den ryska militära invasionen av Ukraina.

Villkor och konsekvenser

Enligt Louisianas museichef Poul Erik Tøjne är utställningen, som tidigare visats på Island i mindre form, ett av århundradets "starkaste konstuttryck":

Den är högaktuell och relevant. Utställningen visar vikten av konstnärlig frihet, även när den är kritisk till makten. Den ger inblick i villkoren och konsekvenserna för den politiska konsten under den nuvarande ryska regimen, säger museichefen Poul Erik Tøjner till TT.

Flera av verken är välkända, såsom performance-aktionen "Punk prayer" som framfördes framför altaret i Frälsarkatedralen i Moskva 2012. Med den ville Pussy Riot kritisera Vladimir Putin och visa på kopplingen mellan presidenten och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan. Även aktionen under VM-finalen i herrfotboll 2018, då fyra Pussy Riot-medlemmar tog sig in på planen, visas.

Flykt

Utöver de mer kända exemplen visas en rad mindre kända performance-verk. Några av medlemmarnas flykt från Ryssland i fjol skildras också i utställningen.

"Velvet terrorism – Pussy Riot's Russia" visas på Louisiana i Köpenhamn den 13 september till 14 januari 2024. Utställningen har utformats i samarbete med Pussy Riot-medlemmen Maria Aljochina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.