A-
A+

Putin övervakade kärnvapenövning

Vladimir Putin följde kärnvapenövningen på videolänk från Moskva, vilket kablades ut i ryska medier.
Vladimir Putin följde kärnvapenövningen på videolänk från Moskva, vilket kablades ut i ryska medier.
UkrainaTT

Rysslands kärnvapenstyrkor övar under Vladimir Putins överseende.

I Ukraina har fler än 40 orter beskjutits med konventionella vapen under det senaste dygnet.

Annons

Annons

En ukrainsk soldat avfyrar en granatkastare utanför Charkiv. Bilden togs i tisdags.
En ukrainsk soldat avfyrar en granatkastare utanför Charkiv. Bilden togs i tisdags.

Interkontinentala robotar har testskjutits från land, från kosmodromen Plesetsk utanför Archangelsk i nordvästra Ryssland samt från Kamtjatkahalvön i bortre Fjärran östern. De har också avfyrats från en atomubåt i Barents hav.

Bombflygplan har anfallit olika mål. Det uttalade målet med övningen var att simulera ett motanfall med kärnvapen i ett läge där Ryssland blir attackerat med kärnvapen.

I situationsrummet i Moskva har president tillika överbefälhavare Putin följt övningarna, vilket har visats upp i statlig tv. Allt uppges ha gått som planerat.

Vilda anklagelser

Ryssland meddelade på förhand USA att övningarna skulle äga rum, i enlighet med sedan tidigare överenskomna regler.

Vladimir Putin har återkommande varnat att Ryssland är berett att använda alla till buds stående medel för att slå vakt om sitt territorium. Men USA:s regering låter meddela att man ännu inte ser några tecken på att Ryssland ska använda kärnvapen i Ukraina.

Retoriken har dock trappats upp de senaste dagarna, då Ryssland har anklagat Ukraina för att förbereda en attack med en "smutsig bomb", en sådan som orsakar strålning över stora områden. De ogrundade ryska påståendena har förts fram inom ramen för FN och av försvarsministern Sergej Sjojgu, som senast på onsdagen ringde sina motsvarigheter i Kina och Indien för att larma om detta.

Påståendena har avfärdats som ryska förevändningar för att kunna anfalla under falsk flagg och sedan beskylla Ukraina för det. Ukraina har kallat in FN:s atomenergiorgan IAEA för att låta dess experter kontrollera att det inte finns några "smutsiga" bomber i beredskap.

Annons

Annons

"Styrs bara av USA"

Ukraina är i dag inget mer än ett "amerikanskt verktyg", enligt Vladimir Putin.

Faktum är att detta land har förlorat sin suveränitet och styrs direkt från USA, som använder det som en murbräcka mot Ryssland, vår unionsstat med Belarus, ODKB och OSS i allmänhet, säger den ryske presidenten vid ett möte inom ramen för OSS på onsdagen, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Putin upprepade sedan gamla anklagelser om att USA utvecklar biologiska vapen på ukrainsk mark, vilka röjdes som lögner redan när de fördes fram första gången i våras.

De gamla Sovjetstaterna inom den bräckliga försvarsalliansen ODKB (på engelska CSTO) och inom samarbetsorganisationen OSS (Oberoende staters samvälde) har inte ställt sig bakom Putin och Ryssland i kriget mot Ukraina. Sedan kriget bröt ut i stor skala bedöms de snarare ha börjat söka nya vänner.

Vårt gemensamma arbete är av särskild vikt i detta läge. Konfliktrisken i världen i stort och på regional nivå i synnerhet förblir väldigt hög, säger Putin vid OSS-mötet, som inte är ett toppmöte med ländernas ledare utan ett mellan medlemmarnas säkerhetstjänster.

Beskjuter storstad

Fler än 40 orter eller städer i Ukraina har beskjutits under det senaste dygnet, meddelade Ukrainas militära generalstab på onsdagseftermiddagen.

Ett robotanfall riktades mot Ukrainas fjärde största stad Dnipro. Där uppges minst två civila ha dödats.

Norr och väst om storstaden Cherson har det skett omfattande beskjutning mellan sidorna, enligt både ukrainska och ryska uppgifter. Oleksyj Arestovytj, nära medarbetare till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, gör gällande att de ryska styrkorna försöker samla sig för att stå emot Ukrainas offensiv.

"Det innebär att ingen gör sig redo för ett tillbakadragande. Tvärtom: Den tyngsta av strider kommer att äga rum om Cherson", meddelar han via sociala medier.

Ryssland och ockupationsstyret började förra veckan förflytta civila invånare längre in på ockuperad mark, över den stora floden Dnepr som kan komma att bli en vägg som ryska soldater backar in i när de ukrainska soldaterna rycker fram.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.