Putins maktgrepp sätts på prov

Regionvalen i Ryssland avslutas på söndagen. Här en väljare i S:t Petersburg inför ett par virusskyddade valförrättare.
Regionvalen i Ryssland avslutas på söndagen. Här en väljare i S:t Petersburg inför ett par virusskyddade valförrättare.
RysslandTT-Reuters-AFP

De ryska regional- och lokalvalen blir ett test om president Vladimir Putins parti Enade Ryssland behåller sitt stenhårda grepp om makten.

Tecken finns på att oppositionella krafter kan ta steg framåt.

Annons

Annons

Valen, som är utspridda över tre dagar, sker i relief mot förgiftningen av den ledande regimkritikern Aleksej Navalnyj i Sibirien den 20 augusti.

Navalnyj förgiftades under en resa där han i filminspelningar anklagar flera Enade Ryssland-kandidater för korruption och maktmissbruk.

Oppositionens taktik är att uppmana väljarna att "rösta smart", genom att inte bojkotta valen utan satsa allt på den kandidat som har bäst möjlighet att vinna över kandidaten från Enade Ryssland.

Växande knot

Putins maktparti dominerar politiken i landets alla elva tidszoner. Men valen sammanfaller med utbrett missnöje efter år av fallande reallöner och regeringens hantering av viruskrisen.

Folk är trötta på att lovas en ljus framtid bara de röstar på dem (Enade Ryssland). Fem år har gått och allting är precis likadant, säger 32-årige Andrej Fateev, en av två Navalnyj-kandidater i den sibiriska studentstaden Tomsk.

Det finns sprickor i muren som ger oppositionen visst hopp.

Annons

Annons

Ihärdiga protester

I Novosibirsk, även det en universitetsstad med många proteströstare, möter Enade Ryssland stort motstånd från såväl Kommunistpartiet som den Navalnyj-ledda oppositionen, med Sergej Bojko som frontfigur.

Bojko är huvudperson i Navalnyjs film om Novosibirsk, som har miljontals visningar på nätet.

Ett annat exempel är staden Chabarovsk, i ryska Fjärran östern. Där har invånarna demonstrerat i två månader varje söndag i protest mot gripandet av deras populäre guvernör Sergej Furgal. Han besegrade 2018 Enade Rysslands kandidat och anklagades sedan, på ifrågasatta grunder, för kopplingar till beställningsmord.

Valfusk rapporterat

Valen, som började i fredags och avslutas på söndagen, hålls i delar av landet. De väntas ge en fingervisning om hur hållbar oppositionens taktik är inför nästa års nationella val till statsduman.

I de regionala valen ska 18 guvernörer vaskas fram. Därtill sker val till lokala parlament och stadsfullmäktige i nästan halva landet.

De första valresultaten från längst österut visar att maktapparaten står pall. De Kremlstödda guvernörerna i Kamtjatka och Judiska autonoma länet vann jordskredssegrar.

Den ryska fristående valobservatörsgruppen Golos har mottagit en "ström av rapporter" om valobservatörer som nekats att se dokument och lämna in klagomål, vilket på en del ställen lett till slagsmål. Det fanns också uppgifter om att valförrättare bytt ut valsedlar, enligt Golos.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons