RÅ överklagar morddom – vill se livstid

Riksåklagaren vill att Högsta domstolen klargör vad som ska gälla vid straffbestämmelsen för mord. Arkivbild.
Riksåklagaren vill att Högsta domstolen klargör vad som ska gälla vid straffbestämmelsen för mord. Arkivbild.
BrottTT

Riksåklagaren (RÅ) överklagar en dom från hovrätten där en man dömts till 18 års fängelse för mord.

RÅ vill att påföljden bestäms till livstids fängelse, med hänvisning till det skärpta straffet för mord som infördes den 1 januari i år.

Annons

Annons

Vi vill att HD (Högsta domstolen) ska klargöra hur man ska tillämpa den här nya bestämmelsen, säger My Hedström, byråchef vid Riksåklagaren.

Straffskärpningen vid mord innebär att det som skäl för livstids fängelse särskilt ska beaktas om gärningen varit noggrant planerad, om den präglats av särskild förslagenhet, har syftat till att främja eller dölja annan brottslighet, inneburit svårt lidande för offret eller på annat sätt varit särskilt hänsynslös.

Sänkt straff

Syftet med skärpningen är att allt fler ska dömas till livstids fängelse vid mord. I det fall som RÅ nu överklagar till Högsta domstolen dömdes mannen till livstids fängelse i tingsrätten, men fick sedan straffet sänkt till 18 års fängelse i hovrätten.

Hovrätten hänvisade till ett antal förmildrande omständigheter.

Riksåklagarens uppfattning är att det finns inga förmildrande omständigheter här. Utan bara tydligt försvårande omständigheter. Lagstiftarens intention är ju då att i de fallen ska det vara livstid, säger My Hedström.

Annons

Annons

Inget genomslag

Det aktuella fallet rör sig om ett brutalt mord som begicks i offrets hem och i närvaro av dennes hustru. RÅ hänvisar bland annat till att offret måste upplevt stort lidande och kraftig dödsångest, då han var vid medvetande i ungefär tio minuter efter att blivit skuren bakifrån utan förvaring.

TT: Vad hade det inneburit för lagstiftarens intentioner om HD fastställer hovrättens mildare dom?

Då kommer inte de få genomslag. Då höjer man upp omständigheter som kan tala i mildare riktning till sådant som man ska beakta i straffvärdebedömningen, som egentligen inte är några förmildrande omständigheter, säger hon.

Rättad: I en tidigare version angavs fel kön på mordoffret.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons