A-
A+

Rädda Barnen: Polisen måste stoppa sexbrotten

Internetrelaterade sexuella övergrepp utmärker sig på så vis att barnen väldigt ofta känner skam och skuld. Det gör att polisarbete för att upptäcka brotten ofta är avgörande. Arkivbild.
Internetrelaterade sexuella övergrepp utmärker sig på så vis att barnen väldigt ofta känner skam och skuld. Det gör att polisarbete för att upptäcka brotten ofta är avgörande. Arkivbild.
BrottTT

Polisens arbete mot övergrepp mot barn på nätet får kritik i en ny rapport. Rädda Barnen anser att frågan är för viktig för att tappas bort.

Vi måste förstå vilka allvarliga brott detta är och förse resurser därefter, säger barnpsykologen Hanna Thermaenius.

Annons

Annons

Riksrevisionen riktar kritik mot delar av polisens arbete för att motverka och hantera internetrelaterade sexuella övergrepp mot barn.

Hanna Thermaenius, specialist i klinisk barn- och ungdomspsykologi samt barnpsykolog på Rädda Barnen, menar att polisens arbete är särskilt viktigt just vid dessa brott.

Till skillnad från viss annan utsatthet är det via polisens utredningar som vi faktiskt upptäcker väldigt många av dessa brott. Så man kan bli förfärad om det är brister hos polisen som är den felande länken.

Skam och skuld

Internetrelaterade sexuella övergrepp utmärker sig på så vis att barnen väldigt ofta känner skam och skuld. Det gör att polisarbete för att upptäcka brotten ofta är avgörande.

Barn vet ofta vad de inte får göra, men man drivs av ett pirr och en nyfikenhet. När man sedan fastnar i det vågar man inte berätta.

Något annat som utmärker brotten är att de kan följa efter en var man än går.

Annons

Annons

Allvarliga symtom

Är du utsatt på din dator eller mobil är det som att både förövaren och minnena följer dig överallt. Därför ser vi ofta minst lika tydliga och allvarliga symtom hos dessa barn som hos barn som utsätts för fysiska övergrepp.

På lång sikt återhämtar sig de allra flesta barn, men det kan förvärras om utredningarna drar ut på tiden, säger Thermaenius.

Om man inte sätter dit förövaren eller kommer åt brotten tillräckligt blir barnen ofta kontaktade igen. Och det blir tufft och som en känsla av att våldet inte upphör. Det ger allvarliga konsekvenser.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.