A-
A+

Rädda Barnen: Vänd larm till samtal om gränser

Samtalet om gränser, känslor och kroppen gör barn lugna – inte mer oroade, enligt Rädda barnens psykolog Sofia Bidö. Arkivbild.
Samtalet om gränser, känslor och kroppen gör barn lugna – inte mer oroade, enligt Rädda barnens psykolog Sofia Bidö. Arkivbild.
BrottTT

När det varnas och larmas om faror på internet – som "tafsardagen" polisen uppmärksammat kan man använda det som ett tillfälle att prata med barn, säger Sofia Bidö, psykolog och verksamhetschef på Rädda barnen.

Många är inte bekväma med att ta upp det i vardagen, säger hon.

Annons

Annons

Annons

Annons

Det flesta barn vet inte vad ett sexuellt ofredande är. Men konkretiserar man innebörden blir det tydligt att barn känner en oro över vad de kan utsättas för.

Vi brukar ofta rekommendera vuxna att prata med barn när det kommer upp, att ha en ingång på ett sakligt sätt, säger Bidö.

Barn känner oro över att någon ska säga något taskigt, göra sexuella anspelningar, ta på privata områden eller sprida bilder, enligt vad Sofia Bidö ser i sitt arbete på Rädda barnen. Men samtal hjälper.

Barn blir inte mer oroliga utan lugnare om man pratar man om det, säger hon.

Hon ser ingen större skillnad i om barnet utsätts av en jämnårig eller en vuxen. För barnet kan det vara lika obehagligt oavsett.

I dag finns det mycket information om hur vuxna kan engagera sig i barns liv på internet. I skolorna tas frågorna upp allt mer, men vi är inte i mål, anser Sofia Bidö.

Det är inte något man kan ta upp vid ett tillfälle utan det behöver följa barn genom livet, inte bara i sexualundervisningen.
Att göra saker pratbara måste genomsyra samtalen med vuxna, säger hon, och rekommenderar att samtalet ska börja redan innan den första egna smarta telefonen är inköpt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr