Räddningsarbetet pågår ett dygn efter skredet

Räddningsarbetet fortsätter i norska Gjerdrum efter onsdagens jordskred.
Räddningsarbetet fortsätter i norska Gjerdrum efter onsdagens jordskred.
NorgeTT

Sökandet efter de tio saknade i norska Gjerdrum fortsätter på nyårsaftonens morgon, över ett dygn efter jordskredet.

Så länge det pågår en räddningsaktion har vi hopp om att hitta människor vid liv, säger insatsledaren Dag Andre Sylju.

Annons

Annons

Annons

Annons

Flera byggnader har fallit ned över raskanten.
Flera byggnader har fallit ned över raskanten.

Tio personer saknas fortfarande, de söks bland annat med hjälp av helikoptrar utrustade med strålkastare och drönare med värmekameror. Sök- och räddningsarbetet måste till största del ske från luften, eftersom rasområdet anses för farligt att ge sig in i till fots.

Insatsledaren Dag Andre Sylju vill under morgonen inte uttala sig om hur stort hopp det finns att hitta överlevande.

Tiden har varit viktig genom hela räddningsaktionen. Ju mer tid som går, desto sämre blir oddsen, säger han till norska TV2.

Nio hus med sammanlagt 31 bostäder har dragits med i raset. Det finns fortfarande risk att fler byggnader kan rasa, uppger polisen under morgonen.

Det är fortfarande byggnader som ligger på kanten som vi hade förväntat oss skulle rasa under natten, och om det sker nu under de närmaste timmarna är det en förväntad händelse, säger Dag Andre Sylju till nyhetsbyrån NTB.

"Samma driv"

En hund, hundförare och räddningspersonal har varit nere i en del av rasområdet men sökandet har inte gett resultat, meddelar polisen på Twitter.

Vi har det manskap i gång som vi anser är nödvändigt, sade Karianne Knudsen vid Øst politidistrikt tidigare under natten.
Det är inget nytt om sökandet (efter människor). Men vi har lyckats rädda en hund från raszonen.

Det är ett komplicerat sök- och räddningsarbetet som pågår och förhoppningen är att sökandet ska kunna bli bättre när det blir ljusare under dagen.

Ljusförhållandena är inte med oss, vädret är inte med oss, men vi fortsätter med samma driv som vi gjort fram till nu, säger Dag André Sylju.

Annons

Annons

"Stod mitt i raset"

Raset inträffade tidigt på onsdagsmorgonen. Anna Sandman och hennes man Jørgen vaknade av konstiga ljud, berättar hon för NRK.

Vi försökte komma ut. När vi var på väg till ytterdörren rasade allt runt oss. Och vi stod mitt i raset och hade lera och husrester runt oss. Så vi lyckades aldrig ta oss till ytterdörren, den fanns inte längre, säger Anna Sandman.

De två evakuerades med helikopter. Men sin dalmatiner tvingades de lämna bakom sig.

Vi hoppas på ett litet mirakel, att vi får se henne igen. Hon har en väldigt speciell plats i våra hjärtan, säger Sandman till NRK.

Det visade sig senare att det var Sandmans hund som räddades under natten. Hunden uppges må bra, förutom en skada på en tass, enligt public service-bolaget.

"Overkligt, surrealistiskt"

Sent på onsdagskvällen rasade fler byggnader. Totalt har fjorton byggnader därmed förstörts i skredet. Ett antal av byggnaderna är flerfamiljshus.

Det är också en risk att det kommer att gå fler ras under natten, säger Gisle Sveen vid politidistrikt Øst, till TV2.

Ett av de hus som fallit ned är Christina Brendens. Huset stod och vippade på raskanten, innan det till slut föll ned.

När raset inträffade var hon och hennes familj i sin stuga, och fick höra om raset när hennes syster ringde, berättar hon för VG.

Det är helt overkligt, och surrealistiskt. Jag vet inte om det har gått upp för mig än. Vi har ju inte varit där och sett det med egna ögon, säger hon till tidningen.

Svensk grupp hjälper till

Polisen är hoppfull och säger att man letar efter överlevande – inte omkomna. Flera hus ligger nere i en 700 meter lång och 300 meter bred krater som jordskredet orsakat, och några står intill kraterkanten.

Svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har skickat en sök- och räddningsstyrka till katastrofplatsen för att bistå i räddningsarbetet, uppger justitiedepartementet i ett pressmeddelande.

Det är Räddningstjänsten Storgöteborg som skickat nio personer – en styrkeledare, sex brandmän, en gruppledare och en samverkansperson – till platsen som väntas inleda arbetet under nyårsaftonens morgon.

Personalen ska säkra byggnader och söka efter saknade, enligt ett pressmeddelande.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons